Crkva „Svetog Vaznesenja Gospodnjeg“ u Petrovcu na Mlavi ove godine proslavlja 150 godina od sveštanja koje je obavio mitropolit Mihajlo Jovanović 1869. godine.

Centralna proslava obavljena je na dan crkvene slave služenjem svete lutirgije koju je služio njegovo pravosveštenstvo episkop braničevski Ignjatije.


Crkva „Svetog Vaznesenja Gospodnjeg“ u Petrovcu na Mlavi nalazi se u glavnoj ulici i smeštena je pored stare osnovne škole, u samom centru grada. Crkva je podignuta u periodu od 1866. godine do 1869. godine.

150 godina Crkve "Svetog Vaznesenja Gospodnjeg" u Petrovcu na Mlavi 22271

Na zidanje crkve, meštani Petrovca čekali su oko četrdeset godina. Crkva je zidana novcem iz kase budžeta opštine. Zidanje crkve je na drugoj licitaciji povereno majstorima, Petru Đorđeviću, Iliji Tripkoviću i Mirči Trajkoviću iz Požarevca 1866. godine.

Zidana od tvrdog materijala, kamena koga je narod vukao uz samu intervenciju vojske. Crkva je po spoljnem izgledu, zidana u duhu romantičarskog istorizma, prvoj fazi istorizma u srpskoj umetnosti kao nacionalni stil kod Srpskog naroda.

Gledalo se da srednjevekovno graditeljstvo ima svoj stil koji će i ovakvom gradnjom savremenog rešenja, ostaviti lepotu moravskih zadužbina. Po arhitekturi crkva je jednobrodna građevina poduže osnove, sa velikom polukružnom apsidom na svojoj istočnoj strani.

150 godina Crkve "Svetog Vaznesenja Gospodnjeg" u Petrovcu na Mlavi 22271

Pevnice su četvrtastog oblika, uz južni i severni zid istočnog traveja naosa. Na zapadnom delu je plitka priprata, koja je nadvišena zvonikom. Zasvedena je podužim poluobličastim svodom. Završava se visokom i širokom piramidom koja je pokrivena limom. Sama spoljašnjost crkve je raščlanjena podeonim horizontalnim vencem iznad sokla i vencem u nizu slepih arkadica.

Crkva po svojoj vertikali je raščlanjena udvojenim pilastrima. Sami pilastri su četvrtastog preseka i imaju kapitele. Prozori na crkvi su monofore kojih ima po četiri na južnoj i severnoj fasadi crkve, dok na istočnoj ima tri, a na zapadnoj dve slepe niše umesto prozora. Gornji delovi monofora imaju imitaciju opeke, koja je obojena bojom cigle. Na crkvi se nalaze tri veća portala u dimenzijama 1,4 h 2,25 metara. Sva tri su sa kružnom profilacijom i takođe imaju imitaciju opeke. Sva tri portala na crkvi imaju nadvratnike od veštačkog mermera.

150 godina Crkve "Svetog Vaznesenja Gospodnjeg" u Petrovcu na Mlavi 22271

Na zapadnom delu su dvokrilna vrata, koja su glavni ulaz u crkvu. Na severnoj i južnoj strani crkve takođe postoje vrata koja se danas retko koriste. Zvonik na crkvi je četvrtast sa četiri monofore, profilisane kao na samoj crkvi. Zvonik se pri vrhu završava šiljatom piramidom, koja je pokrivena limom na kojoj se nalazi krst. Na zapadnom delu je krst manjih dimenzija, kao i nad oltarskim delom crkve.

Autor i foto: Opština Petrovac na Mlavi

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments