18.Četereško prelo

Kultura Vesti Žabari

U Četereškoj šumi pokraj crkve Rođenja Presvete Bogorodice i crkve brvnare Svete Trojice, proteklog vikenda održano je osamnaesto „Četereško prelo“.

Ova duhovno – kulturna, turistička i etno manifestacija verni je čuvar narodne tradicije kroz pesmu, folklor, muziku i druge oblike narodnog umeća i stvaralaštva. Pokrovitelj ove manifestacije je Opština Žabari, a organizatori Centar za kulturu „Vojislav Ilić – Mlađi“ Žabari, u saradnji sa Crkvenom opštinom Četereže.

Foto: P.Jovanović

Pre početka manifestacije održana je večernja liturgija u Crkvi Rođenja Presvete Bogorodice. Po tradiciji svetkovina je otpočela podizanjem zastave na jarbor, uz pesmu „Dođi dragi večeras na prelo“ u izvedbi Miljane Pejdo iz Simićeva, pratnju orkestra Endžija Mavrića i članova kulturno – umetničkog društva „Aleksandrovac“ iz Aleksandrovca.

Pored predstavnika Opštine Žabari prelu su prisustvovali i Veroljub Arsić, potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije, direktori javnih preduzeća, ustanova i škola, brojni meštani, sponzori i dobrotvori.

JOŠ JEDNOM OŽIVELA TRADICIJA

Osamnaesto „Četereško prelo“ otvorio je predsednik Opštine Žabari Jovan Lukić istakavši da je ovo najveća i najznačajnija manifestacija Opštine Žabari koja čuva srpsku tradiciju, kulturu i običaje.

-Već osamnaest godina okupljamo se u ovom velelepnom kompleksu da se na trenutak podsetimo onih pravih duhovnih i tradicionalnih vrednosti, da otrgnemo od zaborava sve ono što vekovima unazad predstavlja naš narod, našu tradiciju, naše običaje i našu kulturu, sve ono što su naši preci ostavili nama da čuvamo i prenosimo budućim pokolenjima.

Zato je veliko zadovoljstvo videti sve ove mlade ljude koji svojim trudom, radom i zalaganjem, rade na očuvanju narodnog stvaralaštva, a koji će kroz igru, pesmu i najlepše zvuke predstaviti šarenolikost kulture našeg naroda.

Po osamnaesti put tradicija će ponovo oživeti ovde kod nas na „Četereškom prelu“ , rekao je Lukić.

Po rečima četereškog paroha Zorana Živkovića, manifestacije ovakvog tipa su značajne jer čuvaju od zaborava sve one vrednosti kojima se naš narod ponosi.

-Želim vam da u vaše kuće i domove odnesete mir i blagoslov Božiji, da se u miru i zdravlju i sledeće godine vidimo ovde na Četereškom Prelu, poručio je Živković.

U okviru manifestacije u crkvenoj porti upriličena je izložba domaće radinosti. Na jednom mestu našla su se udruženja i zanatske radionice, ali i proizvođači meda, kolača, voća i vina. Izlagali su: Udruženje pčelara „Nektar“ iz Simićeva, vinarija „Virtus“ iz Viteževa, Udruženje „Ključ“ iz Žabara, Nada Lazarević, proizvođač kolača iz Simićeva i Dragan Okanović, voćar iz Četerža.

Na sceni su se igrom i pesmom predstavili folklorni ansambli „Aleksandrovac“ iz Aleksandrovca, „ Dule Milosavljević Žele“ iz Čačka, internacionalni folkolorni ansambl „Perla“ iz Beograda, Isidora i Miljana Pejdo solistkinje iz Simićeva i finalista prve harmonike Srbije u Soko Banji Milan Ilić iz Kališta. Ovogodišnju zdravicu kazivao je zdravičar Zoran Miladinović iz Četereža.

Lepotica prela Jana Đorđević

Četereško prelo Kulturno umetnička društva koja su učestvovala na „Četereškom prelu“ imala su i svoju predstavnicu na takmičenju za lepoticu Prela. Ove godine osim Lepotica Prela, prve i druge pratilje, birao se i „najlepši osmeh“, „najlepša ženska narodna nošnja“ i „najbolje folklorno držanje“. Žiri u sastavu: dr Nenad Dimitrov direktor Doma zdravlja Žabari, Dejan Životić direktor Osnovne škole „Heroj Rosa Trifunović“ iz Aleksandrovca i Milče Rajić, privatni preduzetnik iz Vlaškog Dola, ove godine imao je težak zadatak da među 18 prijavljenih takmičarki izaberu najlepše.

Titulu lepotice ponela je Jana Đorđević iz KUD-a „Vlaški Do“ iz Vlaškog Dola, prva pratilja je Miljana Paunović iz KUD-a „Vitez“ iz Viteževa, dok je titulu druge pratilje ponela Marija Dimić iz IFA „Perla“ iz Beograda.

Najlepši osmeh imala je Tamara Mladenović iz KUD-a „Vlaški Do“ iz Vlaškog Dola, najlepšu nošnju Jelena Stefanović iz KUD-a „Vojislav Ilić Mlađi“ iz Oreovice, a najbolje folklorno držanje imala je Đurđina Ćurčić iz KUD-a „Dule Milosavljević Žile“ iz Čačka.

Nagrade i lente devojkama uručili su predsednik Opštine Jovan Lukić, direktorka Centra za kulturu „Vojislav Ilić Mlađi“ Jelena Stojadinović i direktorka Agencije „Tane i Horizont Travel“ Kristina Ilić.

Završnicu programa osamnaestog „Četereškog Prela“ upotpunio je koncert Snežane Đurišić i Nikole Nešića Džonija, uz pratnju orkestra Endžija Mavrića.

Autor i foto: Opština Žabari/Reč naroda

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *