Koncert klasične muzike “DUO DOMRA I GITARA” iz Ukrajine održaće se u ponedeljak, 29. jula na platou ispred sportske hale u Kostolcu sa početkom u 20:00 časova.

Valentina Kiričenko, domra
Elena Horošavina, gitara

Valentina Kiričenko je počasna umetnica Ukrajine i viši predavač na Akademiji za muziku „A. V. Neždanove“ u Odesi, kao istaknuti predstavnik odeske škole za domru. Rođena je u Krivoj Rihi i tamo je završila osnovno muzičko obrazovanje.

Od 1976. do 1981. godine studirala je na Akademiji za muziku „A. V. Neždanove“. Od 1976. godine do danas je istovremeno i soliskinja Odeskej filharmonije. Valentina Kiričenko je 1981. godine bila laureat nacionalnog takmičenja.Nastupala je u svim regionima Ukrajine, kao i u Poljskoj, Čehoslovačkoj, Rumuniji, Finskoj, Afganistanu, itd. Zajedno sa poznatim pevačem Borisom Rubaškinom ostvarila je više od 250 nastupa u Ukrajini, Rusiji, Bugarskoj, Austriji i Nemačkoj.

Elena Horošavina je doktor muzikologije, a kao predavač klasične gitare deluje na na odeskoj Akademiji za muziku „A. V. Neždanova “, budući da je tamo jedini profesor ovog instrumenta.

Potekla iz umetničke prodice muzičara, završila je osnovno muzičko obrazovanje u Odesi, a zatim i akademske studije na muzičkom konzervatorijumu u Voronježu u Rusiji. Kao solista i kamerni muzičar, ostvarila je veliki broj koncerata širom Evrope i kao pedagog postigla vrlo visoke rezultate sa svojim učenicima.

Elena Horošavina je takođe čest učesnik različitih muzičkih manifestacija i festivala i često član žirija u radu nacionalnih i međunarodnih gitarističkih konkursa.

Autor: Ksc Kostolac

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments