U svečanoj sali Gradskog zdanja održana je konferencija za medije na kojoj su direktor Centra za kulturu, g. Dragi Ivić i selektor 24. Glumačkih svečanosti „Milivoje Živanović“, g. Milivoje Mlađenović predstavili selekciju predstava ovogodišnjeg festivala.

Reč selektora:

24. Festival „GLUMAČKE SVEČANOSTI MILIVOJE ŽIVANOVIĆ“ od 2 do 7 aprila 2019 godine 14965
Milivoje Mlađenović Selektor festivala


„Glavni princip na kojem počiva izbor predstava za 24. Festival „GLUMAČKE SVEČANOSTI MILIVOJE ŽIVANOVIĆ“ jeste reprezentativnost eruptivnih glumačkih ostvarenja srpskog glumišta, ali predstavama koje potvrđuju modernost rediteljske poetike u tretiranju tema i problema koji se tiču naše stvarnosti. Tendencija ovog izbora je bila da bude usklađen sa slavom zvezdane glume Milivoja Živanovića, da sa požarevčke scene dopre današnji dašak sugestivne glume koja podseća na snažo proosećanu glumu jednog od naših najslavnijih glumaca.

24. Festival „GLUMAČKE SVEČANOSTI MILIVOJE ŽIVANOVIĆ“ od 2 do 7 aprila 2019 godine 14965

Foto: Nenad Petrović/JDP / Promo
  • Nesumnjiva hit predstava Vrat od stakla Biljane Srbljanović u režiji Jagoša Markovića (JDP Beograd) izuzetna je privilegija za požarevljane da vide harizmatične glumačke veličine (Jelisaveta Seka Sabljić, Vesna Trivalić, Anita Mančić,Dragan Mićanović, i dr.) .Ispod ideološke odore o kojoj se u javnosti dosta polemisalo iz ove velike, “guste” drame koja se bavi istorijski i društvenim temama, izbija zavodljiv i efektan humor, ali i čehovljevska seta, tuga, bol zbog izneverenih ideala, društvenog angažmana.
  • Društvenu aktuelnost sadrži i predstava Petrijin venac nastala prema istoimenom romanu Dragoslava Mihailovića u dramatizaciji Mile Mašović Nikolić (Atelje 212 Beograd) u kojoj se tri Petrije sveprisutno na sceni (Marta Bjelica, Jovana Gavrilović i Milica Mihajlović) očaravajućim glumačkim sredstvima prate jedna drugu dopunjavaju, prepliću i komentarišu pojačavajući na taj način atmosferu potuljenog patrijarhalnog sveta srbijanske palanke.
  • Tri generacije glumaca raskošne i upečatljive glume videćemo u velikom pozorišnom spektaklu Veštice iz Salema Artura Milera u režiji Nikite Milivojevića (Srpsko narodno pozorište Novi Sad i Centar za vizuelne komunikacije Novi Sad). To je uzbudljiva i energična predstava kojoj odgovor na svevremeno pitanje šta se zbiva kad u jednom društvu zdrav razum izgubi važnost obezbeđuje aktuelnost .
  • Svestrana i snažno koncentrisana gluma u Limunaciji Dušana Kovačevića u režiji Nebojše Bradića (Narodno pozorište Niš) preporučuju ovu predstavu u čijoj je osnovi ideja o blatištu mentaliteta i politikanskog mešetarenja. U Bradićevoj gogoljijadi satira i parodija dobili su groteskno obličje koje glumci precizno vajaju.
  • Izvrsna i autentična gluma (Ljubomir Bandović, Nela Mihailović, Dušanka Stojanović Glid, Vanja Milačić) u kultnom i metaforičnom Balkanskom špijunu u režiji Tanje Mandić Rigonat (Narodno pozorište Beograd) opčiniće publiku svojim širokim dejstvom (od komedije do drame).
24. Festival „GLUMAČKE SVEČANOSTI MILIVOJE ŽIVANOVIĆ“ od 2 do 7 aprila 2019 godine 14965
Veštice iz Salema Artura Milera u režiji Nikite Milivojevića Foto: Aleksandar Ramadanović

U čast nagrađenih komedija vrtoglave brzine – vodvilj Noćna straža Fedora Šilija u režiji Borisa Liješevića (Atelje 212). Efektna i spretna, radosna gluma koja krasi ovu predstavu o tobožnjem (propalom) bogataškom beogradskom krem društvu ima u potpunom je dosluhu sa geslom predstave: “Sve je lažno samo je komedija stvarna.”

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments