Novonastala situacija izazvana koronavirusom ovu privrednu granu u celom svetu maksimalno je ugrozila. Svi poslenici u lancu turizma se bore, iznalaze načina da se reorganizuju i opstanu. Naravno, dobar deo država, pa i naša, učinili su napor da na razne načine pomognu opstanak.

Ono što je karakteristika u Srbiji je činjenica da je uprkos ograničenjima u putovanjima, oživeo domaći turizam, a naročito ruralni turizam.

Požarevac kao turistička destinacija u celoj toj situaciji uspeva da opstane sa svim svojim resursima. Svi objekti i sadržaji otvorenog i zatvorenog tipa nastavili su sa radom, a neki od njih čak beleže i rekordne posete u odnosu na iste periode prethodnih godina, 2018 i 2019. Na primer, Arheološki park Viminacijum u avgustu 2020. godine imao je dosad najveću posetu u ovom mesecu. Za razliku od prethodnih, u ovoj godini gotovo da uopšte nije bilo đačkih ekskurzija a karakteristične su pojedinačne i porodične posete. Od početka godine, zaključno sa mesecom avgustom, Viminacijum je posetilo 44.000 turista.

27. septembar – Svetski dan turizma: NOVI IZAZOVI za Turističku organizaciju Grada Požarevca 42073
„Požarevački mir“ na Tulbi
27. septembar – Svetski dan turizma: NOVI IZAZOVI za Turističku organizaciju Grada Požarevca 42073
Foto: Predrag Jovanovic Viminacijum, bez obzira na krizu, bio veoma posećen

 

„Ono na čemu radimo je regionalno povezivanje sa Turističkom Organizacijom Donjeg Podunavlja, jer postoji dovoljno sličnosti ili različitosti u sadržajima koje ovo područje može da pruži. Pa tako imamo formirane tematske rute, kao što su arheloška – od Viminacijuma, Ramske i Golubačke tvrđave, Lepenskog vira i Fetislama, verska – sa manastirima Rukumija, Nimnik, Tumane. Ceo tok Dunava na ovom području uključujući i pritoke je interesantan i bogat ribom i kao takav pogodan za ribolovni turizam. Zatim, nautika – krak Dunavca od plaže Topoljar do ušća u Dunav, Srebrno jezero, Golubac i mnogi drugi idealni su za jedrenje, džetski i ostale sportove na vodi“, ističe Vasilije Baldić, v.d. direktora Turističke organizacije grada Požarevca.

„Ovo vreme je upravo prilika da se bolje organizujemo i iskoristimo sve komparativne vrednosti ovog područja, valorizujemo i stavimo u funkciju objedinjenog turističkog proizvoda ili ponude.“

 

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments