OŠ „Dositej Obradović“ u Požarevcu danas obeležava 285. rodjendan.

U petak 23.novembra, sa početkom u 17 časova, u Velikoj sali Centra za kulturu, obeležiće se 285 godina postojanja OŠ „Dositej Obradović“.

Ovom prilikom biće  nagradjeni učenici koji su postigli izvanredne rezultate na takmičenjima iz različitih oblasti, kao i njihovi nastavnici. Ono što je takodje tradicija u ovoj školi je bogat program kojim će se Dan škole proslaviti, a koji ni ovaj put neće  izostati.

 

Školska zgrada je starijeg datuma, nalazi se u centru grada i pod zaštitom je države kao spomenik kulture. Istorijski gledano od daleke 1733. godine od prvog učitelja i prve generacije od 30 učenika, pa do našeg vremena u zgradi su radile učiteljska škola, viša gimnazija i osnovna škola.

Rad se odvija u dve smene po principu parnih i neparnih odeljenja, gde je ritam promena smena sedmično. Od školske 2004/2005. godine u školi je počeo sa radom Učenički parlament.

Škola je prva uvela celodnevni boravak za učenike mlađih razreda 2011/12. To je specifičan oblik nastave, koji realizuju dva učitelja. Učenici imaju nastavu i pre i posle podne, slobodno vreme, samostalni rad, doručak, užinu i ručak. Deca knjige nose kući vikendom, a radnim danima ostaju u školi.

Organizuje Festival nauke od 2010. godine. Festival ima republički nivo. Slike možete pogledati ovde.

OŠ „Dositej Obradović“ je  prva škola u Požarevcu koja uvodi drugi strani jezik kao izborni predmet od trećeg razreda 1989.godine kao i nastavu u prirodi kao deo sistema oblika vaspitno-obrazovnog rada,van učionice i školskog prostora.Što se tiče takmičenja,mnogo je realizovanih takmičenja iz svih područja vaspitno obrazovnog rada,mnogo je uloženog truda i napora, ali i mnogo priznanja na opštinskom, republičkom i saveznom nivou.

285 godina od osnivanja OŠ "Dositej Obradović" u Požarevcu 11446

Zahvaljujući stručnosti nastavničkog kolektiva, naši učenici su u velikom procentu uspešni i tako nastavljaju i u daljem školovanju. To se vidi po postignutim rezultatima na kvalifikacionim ispitima (dve poslednje godine naši učenici imaju najbolje rezultate u Braničevskom okrugu). Ono što nas izdvaja su javno nastupi škole u okviru Festivala mladih.

Dugogodišnja tradicija ne dozvoljava da se stane, oni idu uvek napred. Uostalom moto škole je  „tradicija, kvalitet,stručnost“ i „zajedno smo jači“, jer teže kvalitetnijem partnerskom odnosu nastavnik – učenik -roditelj.

Učenicima su dostupne kulturne ustanove našeg grada: Gradska biblioteka, Srpska kuća, Dom kulture sa pratećim sadržajima, bioskopi, Narodni muzej, Galerija Milene Pavlović-Barilli, Muzička škola Stevan Mokranjac, Regionalni centar za talente, KUD GANIP, i razna sportska društva i klubovi.

Pored naše škole u gradu se postoje četiri osnovne škole, pet srednjih škola, i jedna viša škola, Centar za dnevni boravak autistične i mentalno retardirane dece, 6 predškolskih ustanova sa kojima postoji dugogodišnja saradnja.

Misija

Škola sa tradicijom koja je duga 285 godinu, imaju stručan nastavni kadar, koji svojim radom doprinosi kvalitetu nastavnih aktivnosti.

Vizija

Težimo da kroz partnerski odnos nastavnika, učenika i roditelja, korišćenjem savremenih nastavnih metoda i sredstava, stvorimo privlačnu i efikasnu školu u kojoj će deca imati uslove za pravilan razvoj.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments