U renoviranom galerijskom prostoru Legata Miodraga Markovića, u periodu od 11.2. do 13.2.2020. godine, Narodni muzej Požarevac organizovao je edukativno-kreativnu radionicu „Napraviću ti ram, lepa sliko!“.

Učesnici ovog programa bili su učenici viših razreda OŠ „Dositej Obradović“, kao i mlađi, verni ljubitelji umetnosti.

Zimski raspust u muzeju: Edukativno – kreativna radionica „Napraviću ti ram, lepa sliko!“ 29987
Celinu trodnevne radionice činilo je više delova. Započeta je razgovorom o životu Miodraga Markovića. Deca su se upoznala ko je bio njihov sugrađanin, darodavac spomen zbirke, na osnovu čega su iznela zanimljiva poređenja ko bi danas bio Miodrag Marković i kako ga doživljavaju. Deo debate odnosio se i na život umetnika u međuratnom periodu, kao i život Legata.

Nakon ovog dela učesnici su sa stalne postavke odabrali delo koje je ostavilo na njih najveću impresiju i preneli ga na svoje platno. U toku oslikavanja deca su nešto više saznala o samim autorima dela, primenila tehnike u kojima do tada nisu stvarala, a realizatori radionice čuli koje su određene potrebe, interesovanja i stavovi mladih.

Poslednji deo rada odnosio se na priču o ulozi rama i njegovom odnosu sa slikom, kao i pravljenje ramova za prethodno oslikana dela malih umetnika. Ova radionica označila je samo početak bogatog programa sa decom i mladima koji Narodni muzej Požarevac planira u prostoru Legata u tekućoj godini.

Zimski raspust u muzeju: Edukativno – kreativna radionica „Napraviću ti ram, lepa sliko!“ 29987

U realizaciji radionice učestvovale su: profesor likovne kulture u OŠ „Dositej Obradović“ Jovanka Likar, viši kustos istorijsko-umetničke zbirke Narodnog muzeja Požarevac Marina Radosavljević i kustos, autor programa Biljana Milosavljević Pićurić.

Autor i foto: Sanja Stojadinović

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments