U petak 14.2.2020. godine u Galeriji savremene umetnosti svečano je otvorena izložba pod nazivom TAJNA MERMERA – ARCANUM LAPIS, izložba konzerviranog materijala od kamena iz Antičke zbirke Narodnog muzeja u Požarevcu.

U Galeriji savremene umetnosti otvorena izložba "TAJNA MERMERA – ARCANUM LAPIS" 30144
Na izložbi su predstavljeni predmeti konzervirani od 2014. godine. Konzervirani spomenici iz lapidarijuma su prikazani na posterima kao ilustracija jer su dostupni i vidljivi građanima, a u vitrinama se nalaze predmeti kamene plastike. Akcenat je na predmetima kamene plastike koji se ne nalaze na stalnoj postavci u muzeju i retka je prilika da ih građani vide.

Autor izložbe Teodora Branković, arheolog, viši kustos u Narodnom muzeju je kazala: „Nakon dugogodišnjeg delovanja atmosferalija, spomenici su počeli da pokazuju narušenu stabilnost, epigrafski sadržaj je postao teško čitljiv, dok je ornamentika postala neprepoznatljiva.

U Galeriji savremene umetnosti otvorena izložba "TAJNA MERMERA – ARCANUM LAPIS" 30144

Proces propadanja je ubrzan poslednjih decenija usled sve većeg globalnog zagađenja. Samim tim ukazala se potreba za konzervacijom materijala, u cilju očuvanja epigrafske građe za dalje korišćenje u naučno-istraživačke i turističke svrhe.

Ovom prilikom smo želeli da predstavimo dosadašnje radove na konzervaciji spomenika i kamene plastike iz Antičke zbirke Narodnog muzeja u Požarevcu.

U Galeriji savremene umetnosti otvorena izložba "TAJNA MERMERA – ARCANUM LAPIS" 30144

O konzervaciji se retko govori, ali ona predstavlja izuzetno važan segment u očuvanju kulturne baštine. Kustosi Narodnog muzeja u Požarevcu, veoma ozbiljno su shvatili značaj i potrebu konzervacije, i u saradnji sa stručnjacima Centralnog instituta u Beogradu, obavljeni su kompleksni konzervatorsko-restauratorski tretmani na spomenicima iz lapidarijuma i na kamenoj plastici.

Na predmetima su izvršeni sledeći konzervatorsko-restauratorsko tretmani: tretman biocidom, mehaničko čišćenje, hemijsko čišćenje, konsolidacija kamena, uklanjanje stare restauracije, spajanje fragmenata, restauracija nedostajućih delova odgovarajućim krečnim malterom, površinska zaštita kamena paropropusnim, vodonepropusnim zaštitnim premazom, zamena i izrada novih postamenta.”

Na otvaranju izložbe govorila je Maja Franković, konzervator, savetnik iz Centralnog instituta za konzervaciju iz Beograda koja se zahvalila Narodnom muzeju na uspešnoj saradnji.
Teodora Branković se takođe zahvalila svim kolegama iz muzeja na organizaciji i pomoći prilikom realizacije izložbe.

Izložba je otvorena do 5. marta.

Ulaz je slobodan.

Izvor: GSU

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments