Narodna biblioteka ,,Đura Jakšić“ u subotu, na Sretenje 15. februara, bila je domaćin gostima iz manastira Tumane.

Na temu ,,630 godina postojanja manastira Tumane“ govorili su jeromonah Dimitrije, iguman manastira, i monah Petar Bogdanović.

Obeleženo 630 godina manastira Tumane u NB „Đura Jakšić“ 30421

Veče je otvorila direktorka biblioteke Jadranka Grbinović. Razgovor sa gostima vodio je otac Mića, sveštenik iz Kamenova čijom zaslugom su oni i došli u naš grad.

Osim o prošlosti, stradanju kroz istoriju i ponovnom uzdizanju manastira, govorilo se i o čudesnim isceljenjima koja su se događala ali se i dan danas događaju na ovom svetom mestu.

Obeleženo 630 godina manastira Tumane u NB „Đura Jakšić“ 30421

U manastiru Tumane čuvaju se mošti prepodobnog Zosima Tumanskog, jednog od monaha sinaita iz druge polovine XIV veka koji je u Srbiju došao za vreme Kneza Lazara. Po predanju, on se podvizavao u kamenoj pećini u blizini današnjeg manastira.

Jeromonah Dimitrije je posvedočio o tome kako u manastir Tumane svakodnevno pristižu vernici iz daleka, i to ne samo pravoslavne vere, što govori o svetosti ali i poštovanju ovog svetitelja u narodu.

Obeleženo 630 godina manastira Tumane u NB „Đura Jakšić“ 30421

U diskusiji sa publikom, govorilo se i o aktuelnim događajima u Crnoj Gori, duhovnosti, ali i o potrebi za verom koja je u najvažnijim trenucima istorije sačuvala srpstvo i pravoslavlje. Svi prisutni su imali priliku da postave pitanja i razgovaraju sa jeromonahom Dimitrijem i monahom Petrom.

Autor i foto Opština Petrovac na Mlavi

0 0 vote
Article Rating
Tagged
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments