Uroš Timić, dobitnik nagrade konkursa Literarni onlajn inkubator, predstavio je svoj treći roman ,,Reptilˮ u požarevačkoj Biblioteci, 20. februara 2020. godine.

Mladi pisac je na samom početku objasnio zašto je pisanje danas skupo i kakav put su imali njegovi romani. Uroševi junaci nose unutršnju borbu i pokreću pitanje da li je sve što nam se dešava sticaj okolnosti ili naš izbor. Ovaj treći roman, sa elementima drame, trilera i fantastike, zaključuje da je ipak sve u biranju između dobra i zla.

Roman počinje saobraćajnom nesrećom čiji je očevidac sam pripovedač. Kasnije, skoro na samom kraju, saznajemo da ju je on i izazvao.

Međutim, to nas ne iznenađuje jer vidimo, kroz retrospekciju njegovog života, da je počinio niz zločina prema kojima je on ravnodušan, što mu daje sličnost sa Kamijevim Mersoom. Glavni junak nije sposoban za osećanja. U preplitanju sadašnjosti i prošlosti, pokušavamo da otkrijemo koren takvog ponašanja. S jedne strane, majka kaže da se takav rodio, a na kraju imamo zaključak da je sve naš izbor.

Kako kaže sam autor: ,,Na čitaocu je da zaključi da li ove dve teorije mogu da se pomire.ˮ Dobra strana je Stefan, a loša Stevan. Kada je u 15. godini pripovedač izvršio strašan zločin, ubio svoje roditelje, Stefan prestaje da postoji, tj. dobro u njemu i ostaje Stevan, odn. loše u obliku reptila.

U predstavi pakla, na kraju knjige, ima mešavine Danteove ,,Božanstvene komedije“, ,,Kolibe“ Viljema Pol Janga, Benediktove ,,Priče o karmi“, ,,Petog života“, a i fantastike Edgara Alana Poa. U romanu se postavlja i pitanje praštanja, izbora i teodiceje, kao npr. kod Dostojevskog.

Ovaj mladi autor pisanjem se bavi iz ljubavi, a o tome govori i činjenica da je roman ,,Reptilˮ doživeo i digitalno izdnje. Da bi se pročitao u digitalnoj formi, potrebno je poslati poruku na broj 3030, što je broj naše najveće humanitarne fondacije.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments