Socijalistička partija Srbije (SPS) obeležila je večeras u Požarevcu 30 godina od osnivanja, a predsednik stranke Ivica Dačić poručio je tom prilikom da je smisao njenog postojanja da brani državne i nacionalne interese Srbije i svoje ideje

Dačić je naveo da su iza Slobodana Miloševića, osnivača SPS-a i predsednika SRJ, ostali Dejtonski sporazum, Republika Srpska, Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN, a današnja generacija treba da se bori da sačuva Srbiju u narednim teškim vremenima, izložena teškim pritiscima s kojima će biti suočena.

U Požarevcu obeleženo 30 godina od osnivanja SPS 30709
Foto: sps.org.rs

Istakao je da to ne mogu učiniti ukoliko ne budu jedinstveni i u svojim redovima, ali i sa svojim koalicionim partnerima – Jedinstvenom Srbijom, s kojom koalicija traje već 12 godina.

Dačić je na početku svog obraćanja obavestio sve da je zdrav, s obzirom na to da se danas vratio iz zvanične posete Kini, i dodao da je najvažnije od svega što je čuo u Kini, a to je da su ponosni što imaju takvog prijatelja kao što je Srbija koji u nevolji misli kako da pruži solidarnost i pomogne.

Kako kaže, Srbija jeste mala zemlja, ali je tom posetom pokazano da je velika.

Podsetio je da je Kina uvek bila uz Srbiju i dodao da je prilikom posete kazao da su Kinezi ostali u Beogradu i za vreme NATO bombardovanja 1999. i nisu se plašili bombi.

U Požarevcu obeleženo 30 godina od osnivanja SPS 30709
Foto: sps.org.rs

– Stradali su zajedno s nama, kako da se mi onda plašimo virusa. Kina je na braniku ne samo svog naroda već celog sveta, zato je bila važna naša podrška – kazao je Dačić.

Dodao je da je preneo pozdrave predsednika Aleksandra Vučića, kao i da će njemu preneti pozdrave iz Kine i dogovor da kineski predsednik ponovo u septembru poseti Srbiju.

Navodeći da je SPS uoči predizborne kampanje podelio Srbiju na regione, Dačić je kazao da kada se odlučivalo gde će proslaviti 30 godina od osnivanja u Braničevskom okrugu, odmah kazao da će to biti u Požarevcu, u kome je sahranjen Slobodan Milošević.

– Kakva bismo mi bila partija kada bismo se odricali našeg osnivača Slobodana Miloševića – istakao je lider SPS-a.

Dodao je da, međutim, socijalisti nemaju nameru da žive na račun prošlosti iz koje, kako kaže, treba da izvuku pouke i kazao da je Milošević pravio greške jer je vodio računa o državnim i nacionalnim interesima, dok su drugi finkcioneri SPS-a vodili računa samo o svojim interesima.

U Požarevcu obeleženo 30 godina od osnivanja SPS 30709
Foto: sps.org.rs

Iz prošlosti, kako je naveo Dačić, trebalo bi uzeti sve što je najbolje, jer njihova ideja može da traje samo ako se nadograđuje, ako prati korak sa vremenom.

– Zato nismo danas ovde da bismo slavili prošlost, već da bismo uzeli najbolje iz nje kako bi Srbija bila bolja – istakao je Dačić.

Istakao je da je Srbija važnija od svega, a da je SPS „živela“ u teško vreme, kada se, između ostalog raspadala i država, kada su Srbi koji su prema novim granicama ostali van svoje države bili i napadani, kada su i vojno Srbiju napali kako bi se saglasila da Kosovo postane nezavisno.

– Nekome se može činiti da je SPS za sve kriva. Nažalost, 20 godina kasnije mnogi od tih problema su i dalje aktuelni, što pokazuje da je problem u tome što se vodila sistematska antisrpska politika s ciljem da se što više ugrozi nacionalni interesi Srbije – rekao je Dačić.

Ističući da je Srbija najvažnija, Dačić je kazao da kada se ide na izbore, bitno je odlučiti da li se glasa za zemlju ili njene neprijatelje.

Prema njegovim rečima, oni koji najavljuju bežanje sa izbora putem bojkota kažu da je Republika Srpska genocidna tvorevina, da treba priznati nezavisno Kosovo, da je Srbija kriva za stanje u Crnoj Gori.

– Kada sve to pogledate, vidite da je naša obaveza da učinimo sve da na ovim izborima pobedi Srbija – kazao je Dačić i dodao da je zato siguran u dobar rezultat SPS-a, kao i u to da će nakon izbora nastaviti koaliciju i dobru saradnju sa Aleksandrom Vučićem na odbrani nacionalnih i državnih interesa Srbije.

Izrazio je čvrstu podršku Vučiću kao predsedniku Srbije u odbrani države od svih pritisaka koji mogu da je ugroze, jer, kako kaže, u Srbiji ima mnogo političkih partija, ali Srbija je jedna i ostaće posle svih.

– Sve ono što smo radili na odbrani naših nacionalnih interesa jeste nešto čime smo se mi predstavili našem narodu, ne znam šta je to potrebno da se objašnjava u predizbornoj kampanji da bi se videlo ko voli Srbiju i ko radi u njenom interesu – rekao je Dačić.

– Mi smo uvek bili na strani Srbije – naglasio je Dačić i dodao da se SPS temelji na dva glavna stuba: nacionalni interes – Srbija, patriotizam i socijalna pravda, odnosno ravnopravnost svih građana.

Govoreći o važnosti žena u političkom životu, kazao je da su posle 5. oktobra 2000. godine u SPS-u ostali najjači, a da su među njima najčvršće, najhrabrije i najpostojanije bile žene.

Dačić je istakao da je jaka SPS veoma važna za političku stabilnost Srbije, te da garantuje očuvanje i kontinuitet socijalističkih ideja u zemlji.

Objasnio je da se današnja SPS ne zalaže za Staljinov socijalizam, već za socijalizam koji će pratiti moderne tokove, u kojem će biti realno da se svi školuju i leče bezbedno.

Navodeći da je veoma bitno kakav će rezultat SPS ostvariti na sledećim izborima, Dačić je kazao da će o tome narod odlučiti, a da je na njima da znaju šta narod misli i šta mu je potrebno.

– Sve ćemo uraditi da Srbija bude razvijena zemlja, da ide ka EU, ali nećemo dozvoliti da išta ugrozi naš srpski nacionalni i državni interes. Sve ćemo uraditi za odbranu Srbije – naglasio je Dačić.

On je najavio je da će u nedelju 30 godina od osnivanja SPS biti obeleženo u Kraljevu, a da će centralna proslava biti 17. jula.

U Požarevcu obeleženo 30 godina od osnivanja SPS 30709
Foto: sps.org.rs

Na svečanosti prisutnima su se obratili predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić, potpredsednik SPS i koordinator za centralnu Srbiju Branko Ružić,

U Požarevcu obeleženo 30 godina od osnivanja SPS 30709
Foto: sps.org.rs

Jovana Dimitrijević Dinić i predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma.

U Požarevcu obeleženo 30 godina od osnivanja SPS 30709
Foto: sps.org.rs

Autor: Blic/SPS

Foto: sps.org.rs

0 0 vote
Article Rating
Tagged
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments