Na današnji dan 1946. godine u selu Crljenac, rođen je srpski general-pukovnik pilot Ljubiša Veličković, jedini general koji je poginuo tokom agresije NATO na Srbiju (SRJ) 1999. Obavljao je sve letačke i najodgovornije komandne dužnosti u Ratnom vazduhoplovstvu i Protivvazdušnoj odbrani JNA i VJ i prvi je Srbin koji je leteo avionom „Mig 29“. Bio je nastavnik letenja, komandant letačke eskadrile, puka i korpusa, sekretar Savezne direkcije za kontrolu letenja, načelnik Generalštabne škole VJ, načelnik Sektora za RV i PVO Generalštaba VJ i komandant RV i PVO VJ. U trenutku pogibije, prilikom obilaska jedinica PVO kod Pančeva, obavljao je dužnost pomoćnika načelnika Štaba Vrhovne komande za RV i PVO VJ.

Sahranjen je u svom rodnom selu 3. juna 1999. godine.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
3 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Branislav
08/03/2020 15:52

Prvo, nije prvi srbin koji je leteo na MIG u 29. To je bio general Bilbija prilikom pregovora o kupi ini tog aviona, a drugo Velickovic je svojom nesmotrenoscu poveo u smrt nekoliko visokih oficira RV i PVO u Omoljici

Милвас
06/03/2020 17:13

Слава ти генерале. Ваљда ова земља Србија треба да памти своје хероје.

Slaviša Jovanović
02/03/2020 13:33

POŠTOVANI GENERAL ŽIVOT JE DAO BRANEĆI SRBIJU OD NATO ZLOČINACA U ATARU SELA OMOLJICA NA JUGU BANATA.
PREDSTAVNICI DRŽAVNIH VLASTI (TU MISLIM NA SVE KOJI SU VLADALI OD TOG KOBNOG NATO BOMBARDOVANJA) NISU SE NI NAJMANJE POTRUDILI DA OBELEŽE MESTO POGIBIJE GENERALA I OSTALIH VISOKIH OFICIRA.