Predškolske ustanove, osnovne i srednje škole, kao i domovi učenika širom Srbije obeležili su i ove godine Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja – „Dan rozih majica“ koji se obeležava poslednje srede u februaru.

Obeležavanje ovog dana ima za cilj promovisanje tolerancije, empatije, poštovanja različitosti, razvijanja saradnje i osnaživanje za nenasilno rešavanje konflikata.

Tim povodom su tokom cele sedmice organizovane preventivne aktivnosti na temu zaštite od nasilja i diskriminacije.

Obeležavanje međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja 31100

Deca predškolskog uzrasta, učenici, njihovi vaspitači i nastavnici, kao i vršnjački timovi nastojali su da na kreativan način podignu svest svih u lokalnoj zajednici o postojanju problema vršnjačkog nasilja. Organizovane su: radionice, predavanja, tribine, priredbe, predstave različitog žanra, sportske aktivnosti, koncerti, snimani kratkometražni filmovi.

Osim toga, učenici su osmišljavavali kratke koreografije, u kojima su kroz pokret, igru i glumu prikazivali svoje doživljaje vršnjačkog nasilja; kreirali stripove, postere, plakate, bedževe, flajere na kojima su ispisivali poruke protiv vršnjačkog nasilja i izvodili performanse kojima su na simboličan način slali poruke ljubavi i tolerancije.

Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja obeležen je u: OŠ „Bata Bulić“, Petrovac na Mlavi; Majilovac; OŠ „Dude Jović“, Viteževo;; Srednja škola „Miloje Vasić“, Veliko Gradište.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments