Fakulteti će organizovati nastavu sa manjim grupama studenata, a Univerzitet preporučuje da se ona gde je moguće drži elekronski. Ministarstvo prosvete uputilo je obavezujuću preporuku osnovnim i srednjim školama radi prevencije eventualne infekcije. Podseća škole da se pridržavaju mera, a prosvetna i sanitarna inspekcija nadziraće njihovu primenu.

Redovno održavanje školskog prostora i provetravanje učionica neke su od preporuka Ministarstva prosvete direktorima osnovnih i srednjih škola. Pojačane higijenske mere u valjevskim školama, kažu, znače da se hodnici, toaleti i dvorište sada čiste na svakom odmoru, a veća pažnja usmerena je i na edukovanje učenika i osoblja.

„Dogovorili smo se sa prosvetnim radnicima, sa nastavnicima i učiteljima da jedan deo časova odvoje na početku da kažu nešto deci oko toga šta treba da urade, kako treba da rade, kako treba da se ponašaju da obavezno peru ruke što češće, da ne dodiruju neke predmete koje ne moraju“, kaže Zoran Simić, direktor OŠ „Andra Savčić.

U predškolskim ustanovima u Loznici osim redovnih mera dezinfekcije i zdravstvene kontrole dece, podeljena su i obaveštenja o koronavirusu i merama koje treba preduzeti ako se u tim objektima pojave prehlađeni.

„Predškolska ustanova Bambi svakodnevno sprovodi preventivne mere, dezinfekcione barijere na ulaznim vratima, zdravsteno vaspitni rad sa decom, roditeljima, i svim zaposlenim, potenciranje na pravilnoj, redovnoj i obaveznoj i dezinfekciju ruku, jutarnja trijaža dece, prijavljivanje svake sumnje i po potrebi izolacija“, kaže Jelena Jovanović iz predškolske ustanove „Bambi“.

U Prokuplju su se sastali direktori škola sa predstavnicima grada, gde je rečeno da će nadležne institucije obezbediti dovoljno novca za nabavku sredstava za ličnu, ali i higijenu radnog okruženja.

„Za grad Prokuplje najbitnija su deca i zdravlje naše dece tako da ćemo maksimalno da brinemo o zdravlju naše najmlađe populacije. Situacija u našim školama nije alarmantna, redovna je, nemamo povećan broj dece obolele od redovnog gripa“, kaže Maja Ranđelović, gradska većnica za obrazovanje].

Uz savete školama, Ministarstvo prosvete preporučilo je i roditeljima i učenicima da odlože proslave i druženja.

Autor: RTS

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments