Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je u današnjem obraćanju građaniima Srbije ovjavila najnovije podatke o broju obolelh.

„Jedna stvar nastavlja da nas izuzetno muči, a to su naši građani, povratnici iz inostranstva, koji i pored svih apela da se ne vraćaju u Srbiju, jer moraju da budu u izolaciju, danas imamo gužvu na granicama, apeli nisu uslišeni. Kolone su izmeđ 15-20 km na Batrovcima. Od 14. marta do jutros u osam u SRbiju se vratilo oko 60 000 naših građana.

Zaista neverovatan broj, i to će ostati poseban bezbednosni izazov. Mi u ovom trenutku, važno je da to kažem, iako ću biti kritikovana, zbog bezbednosti imamo konkretne podatke da se u Srbiju u po očevojslednjih 48 sati vraćaju i građani kojima je potvrđeno da su zaraženi koronavirusoml, oni lekovima snižavaju temperaturu, dolaze ovde i mi  stavljamo u izolaciju ili bolnice.

. To je novi izazov sa kojim se surećemo, i zbog toga smo odlučili da dodatno poštrimo mere kako bi probali da zaštitimo stanovništvo u Srbiji.

– U ovom trenutku patriotski je bilo da su ostali u zemljama u kojima s u živeli, i tamo se lečili. Ali tamo se zdravstvena zaštita plaća, a ovde je besplatna. To nas sada neizmerno opterećuje. Na kraju, videli ste primere naših fudbalera, gde imaju milionske ugovore, a dolaze ovde i nisu u izolaciji.

Mi smo danas na sednici Vlade potvrdili da za one od povratnika koji prekrše mere izolacije, obezbedili smo objekte u Vršcu, Požarevcu i Pirotu, koji će služiti za njihov smeštaj.

Ako prekšte izolaciju biće u ovim objektima pod stražom. Ako takvo lice zarazi druga lica, može mu se izreći kazna od 1 do 8 godina zatvora. Ako usled zabrane kretanja takvo lice i uzrokuje smrt, kazna je od 2 do 12 godina.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments