Informacije o novom korona virusu 29.03. u 15 časova

U Republici Srbiji je do 15 časova 29. marta 2020. godine registrovan ukupno 741 potvrđen slučaj COVID 19.

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 376 osoba od kojih je 82 pozitivno i 294 negativno na novi korona virus.

Do 15 časova, 27. marta 2020.godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 2462 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

U Požarevcu potvrđeno 8 lica obolelih od COVID 19 32850

 

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 376 osoba od kojih je 82 pozitivno i 294 negativno na novi korona virus, navodi se na sajtu covid19.rs.

Do danas u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 2.462 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

U poslednja 24 sata preminuo je jedan muškarac u Kliničkom centru Vojvodine starosti 62 godine i dve žene – rođene 1934. i 1938. godine koje su imale niz hroničnih oboljenja.

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić rekla je da je u ovom trenutku 55 pacijenata na respiratorima, kao i da je više od 50 pacijenata do sada izlečeno od korona virusa, odnosno da im je dvostruki nalaz bio negativan.

„Ključ jeste u nama i narednih dana će se videti kako će se ispoljiti ponašanja građana tokom današnjeg i jučerašnjeg dana“, naglasila je Kisić.Epidemiolog Predrag Kon istakao je na konferenciji za medije da je danas 24. dan i da ulazimo u dane kada su u drugim zemljama naglom brzinom rasli brojevi obolelih, a potom i brojevi smrtnih slučajeva.

„Ova vlast zaslužuje svaku pohvalu od strane struke. Do sada, pred kraj svoje karijere, nisam nikada doživeo takvo razumevanje vlasti za reč struke, doduše nikada nismo ni bili u ovakvoj situaciji. Ovo je ratno stanje“, poručio je Kon.

On je naveo, odgovarajući na pitanja novinara, da mnogi ljudi čekaju po nekoliko dana na rezultate testova, jer je situacija „pretrpana“ i da trenutno drugačije ne može.

Prema njegovom rečima, Srbija ima dovoljno testova, ali  treba samo da se organizujemo.

Što se tiče crkvenih obreda i pričešća, Kon je rekao da apeluje na ljude da je ovo ozbiljna bolest i da je rizik korišćenja iste kašićice veći nego da se to ne radi i da nema šta tu da doda.

„Mi dajemo samo preporuke, zabrane donese predstavnici vlasti“, naglasio je Kon.

0 0 vote
Article Rating
Tagged
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments