Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević sastao se sa zamenikom direktora Kancelarije za manjinska i ljudska prava Dragoljubom Ackovićem kako bi razgovarali o unapređenju zaštite i prevencije pripadnika romske populacije od virusa COVID-19.

Ministar Đorđević rekao je da je dogovoreno da se Ministarstvu dostavi spisak svih romskih naselja u Srbiji, sa informacijom o lokaciji i brojem, kako bi se svima obezbedila neophodna pomoć i dodao da će lokalnim samouprava naložiti da izvrše periodične dezinfekcije tih naselja.

„Svi građani Republike Srbije su za nas jednaki, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost i zato moraju da imaju jednaku zaštitu. Romskim naseljima koji nemaju vodu za piće, lokalne samouprave su dužne da obezbede cisterne sa vodom, a sa Crvenim krstom ćemo dogovoriti dostavljanje neophodnih namirnice. Takođe, kako se otpad i smeće ne bi raznosili, u ovim naseljima nužno je postaviti dovoljan broj kontejnera“, istakao je Đorđević.

Zamenik direktora Kancelarije za manjinska i ljudska prava Dragoljub Acković zahvalio je ministru na angažovanju i istakao da će načini koji su predloženi sigurno doprneti većoj zaštiti romske populacije. Kako je naveo, da bi se građani ove kategorije stanovništa bolje upoznali sa štetnim posledicama virusa koje mogu da imaju ukoliko se ne budu pridržavali propisanih mera, udruženja roma u Srbiji obezbediće im i potrebnu edukaciju.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments