Predstavnici gradske vlasti u Požarevcu na čelu sa gradonačelnikom Požarevca Banetom Spasovićem uručili su danas rukovodstvu požarevačke Opšte bolnice dodatna zaštitna sredstva i opremu neophodnu u borbi protiv pandemije virusa korona. Pored opšte opreme koja se sastoji od zaštitnih maski, alkohola, kombinezona, kaljača za obuću, rukavica, mantila i zaštitnih naočara koje su neophodne u svakodnevnom radu medicinskog osoblja bolnice, donirana su i dva 3d štampača koja su neophodna za  izradu zaštitnih vizira.

Ispred gradskog Štaba za vanredne situacije i u ime svih požarevljana gradonačelnik Požarevca Bane Spasović zahvalio je privrednicima na donaciji za Opštu bolnicu u Požarevcu:

„Pre svega,želeo bih da se zahvalim kompaniji Bambi koja je odvojila višemilionska sredstva,ali ništa manje i drugim privrednicima kao što su „Market parket“, „Minel Enim“, „Homoljski raj“ i „Premijer“. Kompanija Bambi je donirala 2 miliona dinara.

3d štampače nabavili smo u kratkom roku i stručna lica u bolnici ih sada imaju na raspolaganju. Zaštitni viziri proizvodiće se i za potrebe Doma zdravlja i Zavoda za javno zdravlje u Požarevcu, jer kao što kaže jedna kineska poslovica „ako hoćete nekom da pomognete naučite ga da peca,nemojte mu dati kilogram ribe“. Tako da grad Požarevac dugoročno planira da pomaže bolnici u nabavci potrebnih materijala.“

Bane Spasović, gradonačelnik Požarevca, zahvalio je ovom prilikom svim zdravstvenim radnicima koji se nalaze na prvoj liniji borbe protiv COVID 19  što nose najteže breme odgovornosti i što moraju biti fokusirani da pruže što praktičniju negu jer oni ne znaju da li kada prime pacijenta on ima virus ili ne.Takođe, gospodin Spasović iskoristio je priliku da zahvali i vojsci i policiji na velikom angažovanju što se tiče zaustavljanja epidemije. On se posebno zahvalio JKP „Komunalne službe“ koji svakodnevno rade na hlorisanju ulica i javnih površina,kao i članovima gradskog Štaba za vanredne situacije.

Direktor Opšte bolnice u Požarevcu dr Danko Nikolić zahvalio je pre svega  Štabu za vanredne situacije grada Požarevca:

„Ovo je izuzetna donacija koja je veoma značajna ne samo za bolnicu već i celokupno stanovništvo regiona. Ova pomoć će vrlo brzo biti realizovana, naši IT-jevci su spremni da počnu da rade na ovim aparatima, tako da će prvi viziri već ovih dana biti isporučeni bolnici a zatim i ostalima prema potrebi. Ova pomoć je bitna zbog zaštitne opreme koja će biti racionalno upotrebljena tamo gde je najpotrebnija. Bolnica ima dovoljno opreme u ovom trenutku i svakodnevno se raspoređuje prema potrebama službi i svi radnici su dobro opremljeni i zaštićeni. Trudimo se da nivo rada uskladimo sa potrebama.“

Ovom prilikom Opštoj bolnici uručeno je 2 (dva) 3 D štampača i 30 kg materijala za pravljenje zaštitnih vizira, 15 000 komada lateks rukavica, 3000 zaštitnih maski, 100 kombinezona sa kapuljačom, 70 komada zaštitnih naočara, 2500 hirurških kaljača, 250 flis mantila,70 vodo-odbojnih mantila sa kapuljačom, 2000 hirurških kapa, 200 pakovanja (PVC)rukavica, 30 digitalnih toplomera, 96 litra etanola, 5 litra asepsola i 500 litra alkohola.
Požarevačkom Domu zdravlja donirano je 1000 zaštitnih maski, 2000 flis mantila, 6500 hirurških kaljača, 30 000 rukavica, 5000 komada flis kapa, 450 kom. zaštitnih naorača i 400 kom. antibakterijskog gela.
Zavod za javno zdravlje Požarevac dobio je 500 zaštitnih maski, 600 flis mantila, 2000 hirurških kaljača, 1000 pari rukavica, 1000 flis kapa, 80 komada zaštitnih naočara i 100 komada antibakterijskog gela.