Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da zabrana kretanja stupa na snagu danas od 18.00 i traje do ponedeljka u pet sati ujutro.

On je rekao da je Vlada Srbije odlučila da dodatno ublaži mere i da će od ponedeljka biti dozvoljen rad zatvorenih pijaca, frizerskim salonima, fitnes centrima i teretanama, uz primene mera zaštite.

Kon je dodao da će centri za bavljenje sportom morati da se pridržavaju veoma strogih mera zaštite i dodatno dezinfikuju objekate.

Epidemiolog je najavio da će od ponedeljka, 27. aprila građani stariji od 65 godina moći da izlaze u jednočasovne šetnje tokom trajanja policijskog časa, u periodu od 18 do 1 čas. Dodao je da će od naredne nedelje početi da funkcioniše i međugradski saobraćaj.

Odgovarajući na pitanja novinara, Kon je kazao da struka neće predložiti otvaranje vrtića ali je dodao i da „život mora da počne“.

„Nema nijednog strulnog opravdanja za to ali će vrtići morati da se otvore. To je viša sila jer ima roditelja koji nemaju kome da ostave decu kada idu na posao“, kazao je Kon.

Govoreći o eventualnoj vakcinaciji, Kon je kazao da je to „još daleko“ ali i dodao da ona neće biti obavezna za sve već da će se ići na vakcinaciju starijih i hroničhih bolesnika.

Odgovarajući na pitanje o sve češćim napadima na njega po društvenim mrežama zbog zalaganja za vakcinaciju, Kon je rekao da je to nešto što traje „decenijama“.

„Bukvalno decenijama. To za mene nije ništa novo. Sastavni deo posla“, rekao je Kon.

Zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević kazala je da u bolnicama Srbije trenutno ima nešto više od 400 slobodnih respiratora, ali i dodala da to nisu svi respiratori koje imamo.

Navela je i da zdravstveni radnici čine oko osam odsto u ukupnoj strukturi oboljevanja što je kako je navela, niži procenat nego u drugim zemljama.

Upitana za odnos struke prema aktivnostima u izbornoj kampanji, ona je kazala da preporuke i mere važe za sva okupljanja dok je Kon naveo da će zabrane javnog okupljanja trajati u zavisnosti od epidemiološke situacije ali i dodao da do leta „nije za očekivati da će sve mere biti ukinute“.

Komentarišući navode o većem broju smrtnih slučajeva među zdravstvenim radnicima u odnosu na zvanične podatke, zamenica direktora Instituta Batut je rekla da su sve informacije koje članovi stručnog tima svakodnevno iznose „tačne i proverljive“.
Da podsetimo, od juče do danas u Srbiji je registrovano još 207 novih slučajeva oboljevanja od korona virusa, a preminulo je još pet ljudi. Ukupno u našoj zemlji zabeleženo je 7.483 obolelih i 144 smrtna slučaja.
0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments