Institut za sociološka istraživanja Filozofskog fakulteta u Beogradu sprovodi anonimno istraživanje o mobilnosti građana Srbije tokom pandemije COVID-19. Anketa je usmerena na one građane Srbije koji su ušli na teritoriju zemlje neposredno pre ili nakon izbijanja pandemije, bilo da žive ili borave u inostranstvu ili da su se zadesili na nekom putovanju. Cilj je da se doprinese boljem razumevanju načina povratka u zemlju, ukaže na iskustva i probleme sa kojima su se suočavali građani u samoizolaciji, kao i da se ispitaju stavovi o pandemiji i merama koje su uvedene.

Istraživanje: Mobilnost građana Srbije i pandemija COVID-19 35436

Od samog izbijanja pandemije u Srbiji, u javnosti se govorilo o građanima koji su se vratili u zemlju, pri čemu su procene o broju povratnika išle i do 400 hiljada. Reakcije države su se kretale od molbi upućenih građanima da se ne vraćaju u zemlju, preko označivanja povratnika kao pretnje za javno zdravlje i nejasnih instrukcija oko obavezne samoizolacije, pa sve do aktivnog angažovanja oko repatrijacije – omogućavanja državljanima da se vrate u Srbiju – i organizovanja posebnih avionskih linija koje su skupljale naše ljude zarobljene na aerodromima širom sveta. Uprkos pažnji koju su mediji posvetili ovoj temi, osim sporadičnih javnih istupanja građana koji su se našli u privremenim kolektivnim centrima i nekih predstavnika dijaspore, do sada nije bilo celovitih informacija i svedočenja o poziciji u kojoj su se našli građani koji su se vratili u zemlju, kao i o razlozima njihovog povratka.

Istraživanje: Mobilnost građana Srbije i pandemija COVID-19 35436

Institut za sociološka istraživanja Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu od sredine aprila sprovodi istraživanje usmereno na građane Srbije koji su ušli na teritoriju Srbije neposredno pre ili nakon izbijanja pandemije virusa COVID-19, bilo da su prethodno živeli ili boravili u inostranstvu ili da su se zatekli van zemlje na putovanju (turističkom, poslovnom, itd.). Istraživanje treba da doprinese boljem razumevanju načina povratka u zemlju, ukaže na iskustva i probleme sa kojima su se suočavali građani u samoizolaciji, kao i da ispita stavove o pandemiji i merama koje su uvedene.

Kao i u svim naučnim istraživanjima, i u ovom istraživanju se ne prikupljaju lični podaci, svi odgovori ispitanika su anonimni i biće korišćeni isključivo za potrebe naučne analize. Institut za sociološka istraživanja poziva sve građane koji spadaju u ciljnu grupu istraživanja da popune upitnik koji se nalazi na sledećoj adresi: https://www.idn.org.rs/limesurvey/index.php/727146

Inače, Institut za sociološka istraživanja je naučnoistraživačka jedinica Odeljenja za sociologiju  Filozofskog fakulteta, Univerziteta u Beogradu, koja se skoro pet decenija bavi proučavanjem kako opštih karakteristika i transformacije društva Srbije, tako i njihovim pojedinačnim aspektima.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments