Ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije i nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici potpisali su danas, u prisustvu predsednika Republike Aleksandra Vučića, finansijski sporazum za prvi deo IPA programa 2020.

Na osnovu sporazuma, Evropska unija je opredelila 70 miliona evra bespovratnih sredstava našoj zemlji, a ceremoniju potpisivanja putem video-linka pratio je i evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Oliver Varheji.

U fokusu prvog dela IPA programa za 2020. godinu su lokalni razvoj, konkurentnost i zapošljavanje.

Za konkurentnost, poljoprivredu, inovativnost i ruralni razvoj, uz grantove, opredeljeno je 30 miliona evra za do 450 mikro preduzeća, startapove i organizacije za poslovnu podršku u manje razvijenim regionima Srbije.

Poseban akcenat stavljen je na jačanje kapaciteta za nadzor i reagovanje na zarazne bolesti nakon pandemije koronavirusa, a za to je, kao i za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu najugroženijih, opredeljeno 25 miliona evra.

Preostalih 15 miliona evra iz Sporazuma namenjeno je za podršku Srbiji u procesu pristupanja EU, i to za podršku institucijama za uspešno vođenje procesa evropskih integracija.

Rezultati koji se očekuju su da institucije u sektorima saobraćaja, energetike, zdravstva i poljoprivrede budu osposobljene da usaglašavaju domaće propise sa EU i da okončaju pristupne pregovore u svojim oblastima.

Takođe, očekuje se i poboljšani operativni sistem za upravljanje distribucijom gasa i sposobnost tog sistema da nadgleda i upravlja infrastrukturom za distribuciju gasa, kao i ispunjeni uslovi za pristupanje Carinskoj uniji.

Foto Tanjug

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments