Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Goran Knežević i vlasnik producentske kompanije „Iervolino Entertainment“ Andrea Jervolino potpisali su danas Memorandum o razumevanju koji predviđa da će ta svetski poznata producentska kuća u Srbiji otvoriti svoj studio, u koji će uložiti 8,5 miliona evra.

Planirana je investicija u izgradnju studija za izradu kratkih, animiranih, web, streaming formi u Srbiji, obrazovanje i zapošljavanje visokokvalifikovanog kadra, kao i prenos autorskih prava.

Proizvodnja navedenih filmskih formi započeće već ove godine u Srbiji, a projekat će se razvijari fazno u narednom periodu.

Knežević je istakao da je Srbija jaka i stabilna zemlja i dobro mesto za ulaganje koja sada prelazi u višu fazu u privlačenju investitora, gde su najvažniji znanje i tehnologija.

On je naveo da je Memorandumom planirano da producentska kuća iz Italije otvori studio u kojem će biti zaposleno 580 visokokvalifikovanih stručnjaka.

Prema njegovim rečima, predviđeno je da kompanija „Iervolino Entertainment“ osnuje privredno društvo na koje će preneti više od 11 miliona evra autorskih prava.

Ministar je precizirao da će ta kompanija proizvoditi animirane filmove, i to najmanje deset u toku godine, vrednosti minimum 150.000 evra, odnosno za animirane serije minimum 150.000 evra po epizodi.

Jervolino je izrazio zahvalnost Vladi Srbije koja je podržala čitav projekat, i najavio da će već 1. jula početi sa radom prvi zaposleni u njihovoj srpskoj firmi.

On je istakao i da će produkcije rađene u Srbiji biti distribuirane u čitavom svetu i to u najmanje 150 zemalja.

Naš plan je da do 2031. godine u srpskoj kinematografiji proizvedemo sadržaj u vrednosti od milijardu evra, rekao je Jervolino i dodao da je Srbija spremna da u celosti izrazi svoje potencijale i umetnička znanja.

Potpisivanju Memoranduma prisustvovao je i proslavljeni srpski glumac i jedan od vlasnika producentske kuće „Archangel Studios“ Miloš Biković, koji je i zaslužan za dolazak „Iervolino Entertainment“ u Srbiju.

Svi znamo kakve talente imamo kada su u pitanju naši mladi naučnici, znamo kakve dragulje imamo u sportu, a sada ćemo imati mogućnost da pokažemo kakve talente imamo u umetnosti, dizajnu, pisanju scenarija. To će ceo svet moći da vidi, rekao je Biković i dodao da veruje da će rezultati premašiti očekivanja.

 

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments