U požarevačkoj Opštoj bolnici danas je predstavljen projekat pod nazivom Unapređenje kontrole tumorske patologije kroz razvoj i sprovođenje prekogranične saradnje za medicinsku izvanrednost NEO-PAT-MAN. Partneri u ovom projektu su Opšta bolnica Požarevac i Urgentni županijski klinički centar „Pius Branzeu“ iz Temišvara.
Vrednost projekta je 896.331,45 evra sa nepovratnom finansijskom podrškom od strane Evropske unije u iznosu od 761.881,73 evra. Trajanje projekta je 18 meseci.

Opšta bolnica Požarevac: NASTAVLJENA prekogranična saradnja sa Rumunijom 36819

Ovim projektom biće implementiran Zdravstveni specijalistički centar namenjen osobama sa dijagnozom kancera dojke i debelog creva. Predviđena je kupovina opreme za odeljenje patologije, za osnovnu histološku obradu tkiva.
Cilj projekta je smanjenje stope mortaliteta, poboljšanja kvaliteta života pacijenata, kao i smanjenje troškova zdravstvenog sistema. To će se postići kroz skrining i ranu dijagnozu i u slučaju kasnog otkrivanja bolesti – kroz postavljanje korektne kliničke dijagnoze, histopatološke i molekularne, posle čega sledi sprovođenje preciznih terapeutskih protokola, koji treba da odrede optimalnu terapiju, kao i kroz prevenciju komplikacija i recidiva.

Direktor požarevačke Opšte bolnice dr Danko Nikolić rekao je da je ovo treći projekat prekogranične saradnje sa Rumunijom:

„Ovim projektom mi praktično zaokružujemo saradnju sa Rumunskim partnerima i opremanje naše bolnice. Opremićemo patološku laboratoriju, olakšaćemo svima nama rad, kao i okolini. Dobićemo bržu i sigurniju dijagnostiku, mnogo bolje rezultate i obradu tkiva. Biće na jednom od najviših medicinskih nivoa.

Želimo da uhvatimo korak sa svetskom medicinom i naukom. Imamo dva specijalizanta na patologiji i očekujemo da se i oni priključe sa novim idejama i znanjima.“

Direktor Nikolić iskoristio je ovu priliku da upozori da je korona virus još uvek prisutan apelujući na sve da vode računa o sebi jer je sada reč o ličnoj odgovornosti.

Opšta bolnica Požarevac: NASTAVLJENA prekogranična saradnja sa Rumunijom 36819
Direktor Opšte bolnice dr Danko Nikolić (levo) i dr Tomislav Jovanović, načelnik Odeljenja patologije (desno)

Dr Tomislav Jovanović, načelnik odeljanja patologije Opšte bolnice u Požarevcu rekao je ovom prilikom da je patologija bazična dijagnostika:

„U poslednje vreme više nije dovoljno samo da pregledamo uzorke pod mikroskopom prvenstveno zbog personalizacije terapije malignih bolesti, što je i cilj ovog projekta. Čitav projekat je smišljen da mi standardizujemo našu laboratoriju i da napravimo kvalitetne uzorke koji će dalje moći da se obrađuju na molekularnom nivou. Cilj projekta koji se tiče Rumunije je da se oni unaprede do nivoa DNK analiza.

Ovim ćemo da imamo bazu, pošto će naša bolnica biti jednog dana regionalni centar za lečenje malignih bolesti.

Od opreme smo dobili kompletnu laboratoriju, digitalizovanu, nešto novo i za nas. Dobili smo kvalitetan vakumski procesor koji obrađuje tkivo, imaćemo kvalitetne stejnere, mikrotome.Mi trenutno možemo da obrađujemo tkivo do jednog nivoa, posle sve mora da se šalje za Beograd. Kad se još dodatno opremimo aparatima i kadrovski, te analize moći ćemo da radimo i ovde, a saradnjom sa rumunskom bolnicom moći ćemo da dobijemo rezultate i najklompleksnijih analiza.“

Opšta bolnica Požarevac: NASTAVLJENA prekogranična saradnja sa Rumunijom 36819

Rok za realizaciju ovih radova je kraj godine što zavisi od epidemiološke situacije. Vrednost dela projekta Opšte bolnice u Požarevcu je 300 000 evra, a rumunskog oko 600 000 evra.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments