Trka kroz Srbiju (franc. Tour de Serbie) biciklistička je etapna trka po Srbiji. Vozi se u junu i spada u drugu kategoriju Svetske biciklističke federacije. Prva trka je držana 1939. godine i pobednik je bio August Prosenik. Aktuelni prvak je David Torosantuči dok najviše pobeda ima Mikoš Rnjaković (četiri). Idejni tvorac trke je Aleksandar Bugarski, novinar.

Jubilarna 60. biciklistička „Trka kroz Srbiju“ ove godine voziće od Istočnog Sarajeva do Novog Sada, a organizatori su najavili učešće takmičara iz 30 zemalja.

Odluka Svetske biciklističke federacije da najznačajniju manifestaciju u ovom delu Evrope uvrsti u svoj skraćeni kalendar, govori u prilog činjenici da taj događaj iz godine u godinu postaje sve značajniji.

Ove godine start trke biće 31.avgusta na Jahorini, potom će se voziti na Zlatiboru, u Mionici, Požarevcu i Beogradu, a cilj će posle 10 godina biti u Novom Sadu.

„Nadam se da će i ove godine to biti veliki spektakl. 3.septembra dolazimo u Novi Sad i potrudićemo se da napravimo prelep događaj. Nadamo se da ćemo imati lepo vreme i da će svi gledaoci biti zadovoljni onim što smo pripremili“, istakao je direktor biciklističke „Trke kroz Srbiju“, Vladimir Kuvalja.

Manifestacija je i ovoga puta zamišljena kao odlična prilika za turističku promociju Srbije i Republike Srpske, a nakon nje održaće se i 14. trka Beograd – Banjaluka.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments