Od ove godine, Visoka škola strukovnih studija iz Požarevca nalazi se u sastavu Tehničke akademije strukovnih studija iz Beograda. Pored požarevačke obrazovne ustanove, u stvaranju akademije učestvovale su još tri visoko obrazovne škole iz Beograda. Visoka škola strukovnih studija iz Požarevca dobila je skraćeni naziv Odsek primenjenih inženjerskih nauka ili odsek PIN. Ova novost ne donosi nikakve promene u odnosu prema studentima požarevačke škole, odnosno nastaviće se sa praćenjem potreba privrede u Braničevskom i Podunavskom okrugu kao što se to radi već 41 godinu, otkada ova obrazovna ustanova postoji.

Visoka tehnička škola strukovnih studija u Požarevcu: onaj ko je ulagao u obrazovanje nikada nije pogrešio 38819

Prilikom ulaska u Tehničku akademiju strukovnih studija, Visoka tehnička škola strukovnih studija iz Požarevca dobila je 150 studentskih mesta na budžetu i 130 samofinansirajućih studenata. Najveće interesovanje, kako se i očekivalo, vladalo je za elektrotehniku i računarstvo gde se prijavilo 45 studenata. Za mašinstvo je bilo zainteresovano 25 studenata, kao i za zaštitu životne sredine. Za prehrambenu tehnologiju opredelio se 21 budući student, a za zaštitu bilja 10. Dakle, ukupan broj je preko 80% kapaciteta škole.

Visoka tehnička škola strukovnih studija u Požarevcu: onaj ko je ulagao u obrazovanje nikada nije pogrešio 38819
Upis je u toku

 

Ostaje i drugi upisni rok koji će biti krajem avgusta i početkom septembra, kada se očekuje da bude primljeno još oko 100 studenata. Jer, kada se sveukupna dobrobit studiranja u mestu u kom živite „stavi na papir“ uočavaju se prednosti takvog izbora. Za početak, ne morate plaćati smeštaj i hranu i nema naročitih putnih troškova, a dobijate isti kvalitet obrazovanja i još bolju stručnu praksu !

S obzirom na epidemiološku situaciju, upis koji je počeo juče odvija se bez problema uz poštovanje svih neophodnih mera prevencije i zaštite od korona virusa. Tako se dnevno upisuje tridesetak učenika i tako će biti do petka 17.7.2020., do kada traje upis. Sve što je potrebno za upis nalazi se na sajtu škole www.vts-pozarevac.edu.rs .

Ono što je jako važno kada su u pitanju samofinansirajući studenti, cena školarine nije promenjena od 2007. godine i iznosi 55 000 dinara. Ove godine omogućeno je plaćanje na osam mesečnih rata, s tim što je prva rata 15 000 dinara.

„Mislim da je to jedna pogodnost plus za našu školu, rate su takve da se mogu podneti na mesečnom nivou. To je urađeno zbog sveukupne situacije u kojoj se nalazimo i pitanje je kako će se ona odvijati“, kaže direktor Visoke tehničke škole strukovnih studija u Požarevcu Vladan Đulaković.

Visoka tehnička škola strukovnih studija u Požarevcu: onaj ko je ulagao u obrazovanje nikada nije pogrešio 38819
Direktot VTŠ Požarevac dr Vladan Đulaković
Foto: Foto: P.Jovanović

DODATNI PROSTOR ZA NASTAVU I STUDENTSKI DOM POTREBA I PLAN

Poslednjih godina u Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija dosta je, uglavnom iz sopstvenih sredstava, ulagano u opremljenost nastavnih prostorija i opremu za održavanje nastave. Iako su zadovoljni sadašnjim stanjem škole, planovi i želje postoje. Među njima je adaptacija jednog dela zgrade i rekonstrukcija njenog krova.

“ Tu imamo sigurno mesta i za to da razmišljamo o eventualnom proširenju. Prostor je uvek potreban, obzirom da bi se u slučaju omogućavanja većeg prostora radilo u jednoj smeni a za to je potrebno imati 4 m2 po studentu. Bilo bi bolje kada bi se prepodne održavala predavanja a popodne da ostavimo za praktične vežbe koje se rade u laboratorijama, pogotovo što imamo, između ostalog, hemijske laboratorije gde se rade ogledi koji mogu da imaju štetno delovanje.

Bilo bi dobro da se u narednom periodu obezbede sredstva za izradu projekta koji bi obuhvatio proširenje škole u vidu dogradnje jednog manjeg studentskog doma jer ga Požarevac, za razliku od drugih gradova, nema. Ako mogu da ga imaju Smederevska Palanka, Svilajnac i drugi gradovi. Razlog više je što ovaj grad ima jedinu visokoškolsku ustanovu strukovnih studija u Istočnoj Srbiji.

Mislim da je to malo i nerazumevanje i neaktivnost gradskih čelnika. Vodimo dugu borbu oko toga da se krene sa mrtve tačke, iako načelna podrška postoji. Ali, pored nje, potrebna je i finansijska podrška da bi se to realizovalo i kasnije konkurisalo kod resornih ministarstava da bi se obezbedila sredstva. Mislim da to nije nemoguće, da je potrebno malo volje i izrada jednog projekta. Mi već imamo neke ideje i skice kako bi to trebalo da izgleda“, kaže direktor Đulaković.

Škola je gotovo samostalno finansirala u proteklom periodu rekonstrukciju krova i adaptaciju dela površine potkrovlja u učionice i kabinete, uz malu pomoć gradskih vlasti u Požarevcu.

„Mnogi gradovi koji su tako bili orijentisani da imaju više fakulteta i visokoobrazovnih ustanova prilično dobro izgledaju jer ti mladi ljudi koji dođu u grad u kom studiraju, uglavnom tu i ostaju. Sama finansijska korist nije zanemarljiva jer studiranje ima svoje troškove. Onaj ko je ulagao u obrazovanje nikad nije pogrešio“, zaključuje direktor Đulaković.

 

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments