Zavod za javno zdravlje u Požarevcu redovno kontroliše kvalitet vode za piće iz gradskih i seoskih vodovoda u interesu zdravlja stanovništva dinamikom po Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće.

Tako se voda iz požarevačkog gradskog vodovoda kontroliše 6 puta mesečno na 11 tačaka. Voda u gradskom vodovodu Požarevac je higijenski ispravna, odnosno zdravstveno bezbedna. Vrednosti nitrata kreću se od 35-40mg/l (maksimalna dozvoljena koncetracija je 50mg/l).

U gradskom vodovodu Kostolac kvalitet vode kontroliše se 3 puta mesečno na 7 tačaka. U gradskom vodovodu Kostolac voda je higijenski ispravna, odnosno zdravstveno bezbedna.

JAVNE ČESME U POŽAREVCU

Zavod za javno zdravlje u Požarevcu na osnovu ugovora sa upravom grada Požarevca kontroliše kvalitet vode na javnim česmama 4 puta godišnje. Poslednje uzorkovanje bilo je u maju 2020 godine, a naredno će biti avgusta 2020.

U maju 2020. godine ispravne su bile sledeće javne česme: J.Č. Poljana, J.Č. Ćirikovac, J.Č. Gornja Čačalica kod ekološkog doma, J.Č. Poljoprivredna škola, J.Č. Trnjane, J.Č. Bare, J.Č. Maljurevac, J.Č. Kličevac Kusadak, J.Č. Rečica, J.Č. Kličevac kod pošte, J.Č. Minine vode, J.Č. Prugovo, J.Č. Čačalica donja, J.Č. Petrovačka obilaznica.

Povošen amonijak je bio prisutan na sledećim javnim česmama: J.Č. Pijaca Krug, J.Č. Parma, J.Č. Lučica, J.Č. Pionirski trg, J.Č. OŠ Vuk Karadžić, J.Č. Bradarac man. Rukumija. J.Č. Beranje imala je izmenjen miris a J.Č. Kasidol povišene nitrate. J.Č. Ostrovo imala je izmenjen miris i mikrobiološku neispravnost.

Javne česme su nestabilni alternativni vodni objekti. Preporuka je koristiti za piće vodu iz gradskog vodovoda, koja je higijenski ispravna i zdravstveno bezbedna.

Javne česme mogu biti arterski bunari i kaptirani izvori. Arterski bunari su na dubini od 100m i oni uglavnom imaju povišenu koncentraciju amonijaka mineralnog porekla. Zdrave odrasle osobe mogu u kraćem ograničenom vremenskom intervalu da piju tu vodu, bez rizika po zdravlje, arterski bunari su uglavnom mikrobiološki stabilni. Kaptirani izvori su nestabilni vodni objekti skloni bakteriološkom zagađenju od strane ljudi i životinja, zato bi bilo poželjno uraditi dezinfekciju hlorinatorima i održavati kaptažu uredno i izbetonirano kako bi se sprečilo zagađenje.

Voda koja je bakteriološki neispravna, ne može da se koristi za piće, kupanje i spremanje hrane, ali bakteriološka neispravnost se može popraviti dezinfekcijom, ili pak običnim kuvanjem.
Voda koja je fizičko hemijski neispravna ne može se koristiti za piće, spremanje hrane, može se koristiti za sanitarno-higijenske potrebe za kupanje, pranje i zalivanje, ali ta vrsta neispravnosti ne može da se popravi, ti postupci bi bili izrazito skupi i neekonomični.
Ono što mi možemo da uradimo je da održavamo okolinu javnih česama urednom, da ne bacamo otpatke, čak i da sklonimo pvc kesu iz okoline. Tako ćemo dati svoj skromni doprinos. Moramo da čuvamo vodu i vodne objekte, zato što je voda izvor života, navodi se u izveštaju Zavoda za javno zdravlje Požarevac.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments