Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije, obratio se Ministarstvu prosvete,nauke i tehnološkog razvoja povodom zabrinjavajućeg stanja u predškolskim ustanovama u Srbiji.

Pismo ministru Mladenu Šarčeviću prenosimo u celosti.


MINISTARSTVO PROSVETE, NAUKE I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA
MINISTAR MLADEN ŠARČEVIĆ

Poštovani,
Imajući u vidu da je Krizni štab doneo nove mere za sprečavanje širenja Korona virusa, među kojima se nalaze i zabrana okupljanja više od 10 osoba u zatvorenom i na otvorenom prostoru, kao i nošenje maski za decu, podsećamo Vas sledeće:

Predškolske ustanove su kolektivi sa većim brojem osoba od bilo kog tržnog centra ili kafića, a uporno nas ignorišu u merama koje donose krizni štabovi na svim nivoima (ne pominjemo se ni u kakvom kontekstu).

Treba imati u vidu i da je broj zaposlenih u predškolskim ustanovama smanjen jer sve više oboljevaju od virusa ili su u izolaciji/samoizolaciji, a broj dece ostaje isti ( a negde se i povećava).

Takođe, roditelji ne donose potvrde da su oboje zaposleni, nemamo načina da ispratimo izrečene mere izolacije (osim ako nam sami roditelji ne prijave)… Naglašavamo da pojedine predškolske ustanove ni do danas nisu dobile odgovarajuća sredstva zaštite (naročito maske u dovoljnim količinama) te je potrebno da ponovo odredite ko je nadležan za nabavku i distribuciju ovih sredstava predškolskim ustanovama (prethodni dogovor koji smo imali nije ispoštovan).

Takođe je neophodno, da u što kraćem roku dostavite uputstvo predškolskim ustanovama u kome bi nam bilo objašnjeno na koji način da u praksi ispoštujemo sve mere Kriznog štaba (obavezna distanca, ne više od 10 osoba u zatvorenom prostoru, nošenje maski kako zaposenih tako i dece…).

U Beogradu, 16.07.2020.g
GSPRS NEZAVISNOST
prof. dr Tomislav Živanović
SSPVOS
Bosiljka Jovanović
SOS
mr Valentina Ilić

0 0 vote
Article Rating
Tagged
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments