Planiranjem i izgradnjom državnog puta IB reda Autoput E-75 Beograd –Niš (petlja „Požarevac”) –Požarevac (obilaznica) –Veliko Gradište –Golubac, obezbeđeni su neophodni planski i prostorni uslovi za povezivanje dela istočne Srbije, Braničevskog i Podunavskog upravnog okruga, tj. koridora H (autoput E-75) i koridora VII (reka Dunav kao međunarodni plovni put), odnosno koridora X i državnih puteva IB reda koji predstavlja tzv. „Đerdapsku magistralu” i povezuje plansko područje sa istočnom Srbijom i Rumunijom.

Pored boljeg povezivanja sa neposrednim i širim međunarodnim okruženjem, najznačajniji intraregionalni efekti realizacije koridora ogledaju se u poboljšanju regionalne pozicije u domenu pristupačnosti i u saobraćajnom rasterećenju urbanih područja (obilaznica oko Požarevca, Velikog Gradišta i drugih naselja).

Nosilac izrade prostornog plana je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije iz Beograda i Institut za puteve Beograd. Realizacijom ovog projekta biće omogućen ekonomski i socijalni razvoj ovog dela Srbije. Vrednost projekta je oko 350 miliona evra.

Postojeći put će biti zadržan za odvijanje sabraćaja u samim naseljima. Prema planu, radovi će obuhvatiti naselja Vranovo, Mala Krsna i Skobalj na teritoriji grada Smedereva, na teritoriji grada Požarevca naselja Dragovac, Požarevac, Ćirikovac, Bubušinac, Bratinac, Bare i Beranje. Plan obuhvata i naselja Sirakovo, Majilovac, Đurakovo, Popovac, Kisiljevo, Topolovnik, Kumane, Veliko Gradište, Kusiće i Tribrode na teritoriji opštine Veliko Gradište i sela Braničevo, Ponikve, Usije i Radoševac na području Golupca kao i sam Golubac.

Izgradnja nove trase autoputa od Požarevca do Golupca: kuda prolazi i koje su prednosti 39315

Javni uvid u nacrt održavaće se do 18. avgusta, svakog radnog dana u lokalnim samoupravama u Smederevu, Požarevcu, Velikom Gradištu i Golupcu, kao i na internet stranici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Planirana trasa državnog puta IB reda počinje od postojeće petlje „Požarevac” na koridoru autoputa E-75 Beograd-Niš. Od ove petlje, koridor planiranog državnog puta IB reda se pruža u pravcu severoistoka i prolazi kroz teritorije grada Smedereva, grada Požarevca koji zaobilazi sa severne strane, opštine Veliko Gradište zaobilazeći građevinsko područje sa južne strane, sve do ulaska u Golubac. Trasa planiranog državnog puta se u prvom delu pruža duž postojećeg državnog puta IB reda broj 33 (do Požarevca) i državnog puta IB reda broj 34 (obilaznica Požarevca) koji se rekonstruišu i šire, dok se u drugom delu pruža novoplaniranom trasom zaobilazeći naselja. Planira se i projektuje trasa puta za računsku brzinu od 100 km/h.

Prateći sadržaji za korisnike državnog puta obuhvataće parkilališta, odmorišta, stanice za snadbevanje gorivom, javne telefone i po potrebi restorane i prodavnice. Slobodne površine biće predviđene za odmor.

U Izveštaju o strateškom uticaju ove saobraćajnice navodi se da će uticati na podizanje tzv. „stepena investicione privlačnosti” okruženja (poboljšanja „regionalnog profila”), u prvom redu za razvoj aktivnosti i funkcija kojima će se valorizovati pogodnosti položaja u okruženju koridora puta. Podjednakog značaja je očekivani doprinos ovog državnog puta IB reda razvoju i integraciji turističke ponude u sklopu turističkog klastera Beograd, u prvom redu primarne turističke destinacije Donje podunavlje sa plovnim turing turističkim pravcem (E80 -Dunav) ka međunarodnim gradskim turističkim centrima –Beogradu i Kladovu. Doprineće višem kvalitetu pristupačnosti i konkurentnosti primarne turističke destinacije Donje podunavlje sa manjim učešćem celogodišnje ponude. U sklopu navedene primarne turističke destinacije, doprineće razvoju turističkih celina u Srednjem Podunavlju (na sektoru od Beograda do Golupca) i Donjem Podunavlju (na sektoru od Golupca do ušća Timoka) kao i  prezentaciji i razvoju prirodnog i kulturnog nasleđa –u prvom redu Smederevske tvrđave, arheološkog parka Viminacijum, tvrđava Ram i Golubac u neposrednom okruženju koridora puta, kao i drugih turističkih resursa primarne turističke destinacije Donje podunavlje (Srebrno jezero).

 

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments