Sedmočlana porodica Bogdanović iz Požarevca obradovala je ovih dana vest da će njihov trinaestogodišnji sin Janko od 5. do 13. avgusta boraviti na čuvenom košarkaškom kampu TEO4 na Srebrnom jezeru kod Velikog Gradišta. Radost je utoliko veća što je to velika Jankova želja koju je, pre nego što su „prste umešali“ plemeniti ljudi, bilo teže ostvariti. Zahvaljujući Saši Steviću, tvorcu Ponosne kartice 3+, ali i dobroj volji ljudi iz jednog od najboljih košarkaških kampova na ovim prostorima TEO4, Janko Bogdanović sigurno će napredovati u svojoj košarkaškoj igri. Predstavnici kampa bili su otvoreni za ovakvu vrstu pomoći i saradnje jer svako ima pravo na svoju šansu.

Dobra volja čini čuda: sedmočlana požarevačka porodica dobila poklon ! 39343
Foto: P.Jovanović

Zaključujući, u šali i zbilji istovremeno, da je možda ova vest jedna od onih koje će se jednog dana ponavljati kao arhiva priloga o počecima u karijeri velike košarkaške zvezde, trudimo se da opustimo Janka pred prvi intervju. Mladi Bogdanović trenira u požarevačkom košarkaškom klubu PO BASKET i kaže da je košarka jedini sport kojim bi se bavio:

Dobra volja čini čuda: sedmočlana požarevačka porodica dobila poklon ! 39343
Janko Bogdanović

„Posle kampa očekujem da ću biti bolji, da ću upoznati svoje idole i da ću možda ja jednog dana biti idol nekoj deci. Idoli su mi Miloš Teodosić, Bogdan Bogdanović i još dosta njih. Igram na poziciji beka, volim da igram na tom mestu. Volim da šutiram trojke. Često odlazim u školsko dvorište i igram basket. Voleo bih da jednog dana igram u Crvenoj Zvezdi za početak, a kasnije u NBA.“

Poseta jednoj ovakvoj porodici nije mogla trajati kratko, jer pozitivna energija, sloga i harmonija koja vlada čini da vreme leti. U takvoj atmosferi, pre svega, zahvaljujući majci Jeleni i ocu Miši, raste petoro odličnih učenika, a zatim i sportista i svestrane dece. Julijana, Janko, Miona, Tadija i Maksim plene dobrotom i skromnošću.

Dobra volja čini čuda: sedmočlana požarevačka porodica dobila poklon ! 39343
Julijana, Janko, Miona, Tadija i Maksim Bogdanović

Otac Miša zahvaljuje ljudima koji su pomogli da se obezbede neophodni uslovi da njegov sin Janko boravi na kampu i uči o košarci:

“ Mi smo to hteli da ostvarimo i prošle godine ali postojao je manjak finansijskih sredstava. Ta uplata od 38.500 dinara bila je veliki trošak za našu porodicu. Obzirom da smo upoznali jako dobre ljude, jer Srbija i jeste zemlja dobrih ljudi, pre svega Saleta Stevića, omogućeno nam je da Jankov boravak u kampu bude gratis. Mislim da će ovo opredeliti njegov razvojni put što se tiče košarke da je zavoli i napreduje još više. Košarka je u suštini kao porodica, tih pet igrača na terenu. Svako dete u vreme savremene tehnologije treba da se bavi sportom, rekreativno ili aktivno. Na Janku je da da svoj maksimum.“

Dobra volja čini čuda: sedmočlana požarevačka porodica dobila poklon ! 39343
porodica Bogdanović iz Požarevca

Na pitanje šta poručuje drugim porodicama, Miša Bogdanović kaže da su deca ta koja su najpotrebnija ovom društvu jer su bela kuga i odlazak mladih sveprisutni.

„Što se tiče novca, svaki dan je neka borba. Moja supruga Jelena je stub kuće, ja sam „spoljni momak“ koji se trudi da teže ili lakše obezbedi sve što je potrebno. Teško i lako se živi i sa jednim detetom, kao što se teško i lako živi i sa petoro dece. Ali se živi srećnije. Oni uče da budu dobri ljudi, dele sve i moram reći da sam izuzetno ponosan roditelj.

Dakle, što pre brak i što pre deca. Savetovao me je jedan vodnik u vojsci – dok je čovek mlad, zdrav i jak može sve te nedaće da prebrodi. Mnogo je lakše kad mlad zasnuješ porodicu, kad si stariji tražiš mane i nedostatke a ne gledaju se vrline koje imamo svi.“

Za kraj ove priče ispunjavamo obećanje dato najmlađem Maksimu Bogdanoviću, da i on dobije svojih pet minuta. Jer, na najmlađima svet ostaje.

Dobra volja čini čuda: sedmočlana požarevačka porodica dobila poklon ! 39343
Maksim Bogdanović

 

 

 

 

4.8 5 votes
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments