Podjednak izbor – nastava u učionicama ili onlajn, odgovaranje isključivo u školi, skraćeni ali konstruktivniji časovi zbog smena razreda međutim, i novine jer će uz fizičko ići i zdravstveno vaspitanje. Ovo su osnove nastupajuće školske godine u koju ulazimo u vreme pandemije.

Tim ministarstva prosvete izradio je detaljna stručna upustva kako će se odvijati nastava u školama, a koji će sutra biti na Kriznom štabu. Plan i program nastave izrađeni su i ne samo na osnovu iskustva prosvetnog sistema od proglašenja epidemije, već su sprovedena istraživanja i rađene analize prostornog kapaciteta naših škola, broja đaka ali i iskustva evropskih država.

Prema saznanjima „Blica“, plan i program sadrže nekoliko delova sa detaljnim pojašnjenjima i upustvima direktorima i prosvetnim radnicima. Upustva su počev od onih generalnih poput modela nastave – u klupama ili onlajn, kada i u koje vreme kao i koji razredi idu u školu odnosno termini onlajn nastave, preko načina vođenja časova, ocenjivanja i higijenskih mera koje moraju da se sprovode.

Kako saznajemo, u planu i programu Ministarstva urađen je i model celodnevne nastave i dnevnog boravka. U opsežnom programu, slučaju nije prepušten ni obrazovno-vaspitni rad za učenike na dužem kućnom i bolničkom lečenju, kao ni organizacija ishrane učenika. Ministarstvo je izradilo i upustvo za direktore, nastavnike i odeljenjskog starešinu.

Kako saznajemo, na sutrašnjem Kriznom štabu Institut „Batut“ će predstaviti zdravstvene odnosno antiepidemiloške mere, kojih će svaka škola morati da se pridržava – koliko puta dnevno i kada će se vršiti dezinfekcija prostorija škole, obavezno pranje ruku…

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments