Redakcija POPORTALA postavila je pitanja požarevačkoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje u kojima smo pokušali da dođemo do odgovora koji naše čitaoce interesuju. 

Nacionalnoj službi za zapošljavanje u prvih šest meseci ove godine stiglo je 30.000 zahteva poslodavaca kojima su potrebni radnici, a više od 12.000 radnika uspelo je da nađe posao.

Kakva je situacija na području koje svojim radom pokriva požarevačka filijala?

Prema statističkim podacima na dan 30.06.2020. godine, ukupan broj nezaposlenih lica na evidenciji NSZ Filijale Požarevac iznosi 8235. Aktivnih tražioca zaposlenja, od tog broja, je 7231, a ostali su privremeno sprečeni ili nespremni za rad po nekom osnovu.

Kakav je odnos sa istim periodom 2019. godine (ili više godina unazad)? Šta pokazuju Vaše analize, zašto ?

Upoređujući ove podatke sa podacima iz istog perioda prošle godine, 30.06.2019, kada se nalazilo 8391 lice na evidenciji Filijale Požarevac a aktivnih tražioca zaposlenja je bilo 6727, primećuje se trend smanjenja broja nezaposlenih lica za 156. Takođe je primetan trend povećanja broja aktivnih tražioca zaposlenja u ukupnom broju lica na evidenciji, što nam govori da je od broja lica koja se nalaze na evidenciji, više njih spremno za aktivno traženje zaposlenja.

Na pitanje koje kategorije ili obrazovni profilil su najviše ostajali bez posla a koji su najviše posla dobijali dobili smo sledeći odgovor:

Statistički podaci nam govore da je u maju mesecu ove godine zaposleno ili radno angažovano po drugom osnovu bilo 968 lica. Najviše na poslovima administracije i pomoćnih uslužnih delatnosti – 266, trgovina na veliko i malo i popravke motornih vozila 125 lica, kao i usluge smeštaja i ishrane 126 lica.
U junu mesecu 2020. godine je broj zaposlenih ili radno angažovanih po drugom osnovu 1284 lica, što znači da se broj zaposlenih ili radno angažovanih povećao za 316 lica u odnosu na prethodni mesec. Od ovog broja čak 551 lice je zaposleno ili radno angažovano po drugom osnovu u oblasti administracije i pomoćnih uslužnih delatnosti. Na drugom mestu po zastupljenosti u oblasti zapošljavanja u ovom mesecu je trgovina na veliko i malo i popravke motornih vozila. U toj oblasti je zaposleno ili radno angažovano 126 lica. Takođe se u ovom mesecu beleži porast broja zaposlenih u oblasti prerađivačke industrije 106 lica.
Do kraja poslovne godine očekuje se slična dinamika priliva i odliva nezaposlenih lica Filijale Požarevac kao i ranijih godina, u skladu sa potrebama tržišta rada. Uzmimo u obzir decembar mesec 2019 godine kada je broj nezaposlenih bio značajno manji 7649, a od tog broja aktovnih tražioca zaposlenja bilo je 6553.
Smanjenju broja nezaposlenih lica u III i IV kvartalu svake poslovne godine doprinose, pored zapošljavanja bez finansijske podrške i mere aktivne politike zapošljavanja Nacionalne službe za zapošljavanje kao što su programi pripravnika sa visokim i srednjim stručnim obrazovanjem, opremanje novih radnih mesta, samozapošljavanje to jest pokretanje sopstvenog posla, javni radovi i javni radovi po lokalnim akcionim planovima zapošljavanja koji se u mnogome realizuju u drugoj polovini godine.

Sve aktivnosti u neposrednom radu sa korisnicima usluga – lica koja traže zaposlenje i poslodavcima, sprovode u skladu sa svim preporučenim epidemiološkim merama i preporukama Kriznog štaba Vlade Republike Srbije kao i Gradskih zavoda za Javno zdravlje.

Ukoliko lice koje traži zaposlenje insistira da redovno javljanje, individualni razgovor, reviziju individualnog plana zapošljavanja obavi u neposrednom kontaktu može to da učini uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mera i preporuka. Takođe je moguće ove aktivnosti u telefonskom kontaktu odložiti za 30 dana.

Nezaposlena lica mogu na našem sajtu www.nsz.gov.rs da sastave svoju radnu biografiju, pretražuju oglase za posao i konkurišu za ponuđena radna mesta putem ovog servisa. Takođe je omogućeno i poslodavcima da se registruju na našoj stranici, iskažu potrebe za radnicima i postave oglas za otvorene radne pozicije u svom preduzeću. Ova usluga je besplatna je.

Nacionalna služba za zapošljavanje svake godine pruža set aktivnih mera za podsticaj zapošljavanja, kao što su programi pripravnika sa visokim i srednjim stručnim obrazovanjem, opremanje novih radnih mesta, javni radovi i javni radovi po lokalnim akcionim planovima zapošljavanja.

Pored aktivnosti u radu sa licima koja traže zaposlenje, posredovanju pri zapošljavanju, nezaposlena lica sa završenim srednjim ili visokim obrazovanjem se uključuju u programm pripravnika.

U ponudi je i program samozapošljavanja ili pokretanje sopstvenog posla. Pre konkurisanja nezaposlenim zainteresovanim licima pruža se obuka koja je u organizaciji NSZ, „Put do uspešnog preduzetnika“. U vreme pandemije ova obuka se realizuje elektronskim putem.

U toku je zajednička aktivnost NSZ Filijale Požarevac i lokalnih samouprava koje su formirale lokalne akcione planove za zapošljavanje.

PITANJA I ODGOVORI: Filijala Nacionalne službe za zapošljavanje u Požarevcu 39942

Opštine Kučevo, Veliko Gradište, Petrovac na Mlavi, Žagubica, Golubac i Malo Crniće su konkurisale za sufinansiranje uz pomoć sredstava Republike Srbije, dok je Grad Požarevac obezbedio kompletna sredstva za aktivnosti LAPZ u kojima će Filijala Požarevac biti tehnička podrška.

Opština Kučevo se opredelila za javne radove i samozapošljavanje po lokalnom akcionom planu za zapošljavanje, opština Veliko Gradište za programe stručne prakse i subvencije poslodavcima za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih na novootvorenim radnim mestima. U opštini Petrovac na Mlavi takođe se sprovodi aktivnost programa samozapošljavanja i javnih radova, a opština Golubac pored javnih radova se opredelila i za aktivnost subvencije poslodavcima za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih na novootvorenim radnim mestima. Opštine Žagubica i Malo Crniće ove godine će sprovoditi javne radove po LAPZ-u. Konkursi za javne radove su završeni, donete su odluke i u toku je sklapanje ugovora. Ostali konkursi su u toku.

Grad Požarevac je svoja sredstva ove godine opredelio za sprovođenje javnih radova i programa stručne prakse. Konkursi su završeni 06.08.2020. godine. U toku je donošenje odluka a potom sledi potpisivanje ugovora.

PITANJA I ODGOVORI: Filijala Nacionalne službe za zapošljavanje u Požarevcu 39942

Kako i da li će biti sprovođene obuke nezaposlenih lica?

Što se tiče obuka u okviru mera za aktivno traženje posla: Obuku za aktivno traženje posla, Klub za traženje posla, Motivaciono aktivacionu obuka, Trening samoefikasnosti, Radionicu za prevladavanje stresa, trenutno su u skladu sa epidemiološkim preporukama obustavljene a obuka „Put do uspešnog preduzetnika“ se realizuje elektronskim putem.

I dalje se vrši psihološko testiranje na osnovu zahteva za selekciju po Uredbi o postupku za pribavljanje saglasnosti za novo zapošljavanje i dodatno radno angažovanje kod korisnika javnih sredstava.

Takođe je omogućeno u toku trajanja pandemije podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na novčanu naknadu usled gubitka posla elektronski, kao i prijava na evidenciju, izdavanje uverenja za potrebe nezaposlenih lica.

Nadamo se da smo uspeli u iskrenoj nameri da Vam predočimo realnu sliku ukoliko tražite posao. U narednoj vesti koja će biti vezana za zaposlenje postavićemo pitanja resornom ministarstvu.

5 1 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments