Festival pozorišta za decu „Moravski cvetić 2020“, među pet takmičarskih predstava odabrao je za ovu godinu i predstavu pozorišta lutaka, pozorišta Milivoje Živanović „Miš Maus kuća haus iliti mačak u čizmama“. Ovu predstavu je uradio i postavio Dramski studio Centra za kulturu Požarevac. Adaptaciju i režiju potpisali su Dragiša Kosara i Slobodan Boba Stepić. Selektor ovog pozorišnog festivala je Aleksandar Saša Volić, naš poznati reditelj i dramski pedagog. Značaj ovoj predstavi daje i to da je postavljena na način da u njoj igraju deca za decu.

Požarevačko lutkarsko pozorište na još jednom festivalu 40210

Požarevačko lutkarsko pozorište na još jednom festivalu 40210

U cilju afirmacije dečijeg dramskog stvaralaštva i kako bi decu još više uveli u čudesni svet pozorišta prošle godine je po prvi put u Trsteniku organizovan Međunarodni festival dečijeg dramskog stvaralaštva „Moravski cvetić“. Organizacioni odbor festivala raspisao je dva konkursa: u kategoriji dečijeg dramskog stvaralaštva i kategoriji za originalni dramski tekst za decu na srpskom jeziku ili jeziku za koji nije neophodno da bude prevođen na srpski jezik.

Požarevačko lutkarsko pozorište na još jednom festivalu 40210

Festival dečijeg dramskog stavaralaštva je jedan od retkih gde deca igraju za decu. U propozicijama je zadato da su deca glumci uzrasta od 6 do 15 godina.

Festival  je takmičarskog karaktera. Ocenjivanje vrši stručni žiri  koji, nakon odgledanih svih predstava, dodeljuje nagradu za najbolju predstavu festivala, nagrade za najbolja glumačka ostvarenja, nagradu za režiju, scenografiju, kostim i druge kategorije po odluci žirija. Sve predstave festivala prati i žiri publike koji dodeljuje nagradu za najbolje glumačko ostvarenje odgledane predstave, a nakon svih odgledanih predstava i nagradu za najbolju predstavu žirija publike.

Stručni žiri od prispelih dramskih tekstova za decu odabira najbolji koji će biti nagrađen poveljom festivala i štampanjem u ediciji „Daske koje život znače“.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments