Najveći junak Stare Grčke

 

            Kada je sniman film „Troja“, po nepisanom pravilu glavni glumac je morao biti glavna faca. Tako je Bred Pit dobio ulogu Ahila, najvećeg grčkog junaka. Morali su scenaristi malo i da izmene mit, jer zamislite kako bi opala popularnost najvećeg holivudskog zavodnika kad bi ga obožavateljke videle u homoseksualnim scenama. U suštini, uloga Ahila bi bolje pristajala nekom glumcu sa grubljim crtama lica, jer je Ahil mašina za ubijanje bez samilosti, a ne onako sladak lepotan.

Vrhovni bog Zevs i bog mora Posejdon su bili rivali za ruku morske nimfe Tetide, dok nisu čuli proročanstvo da će Tetidin sin biti veći od svog oca. Pošto im je bila bitnija večita vlast od ljubavi lepe nimfe, koja bi im rodila pretedenta na tu vlast, Zevs i Posejdon su se brzo ohladili i, za svaki slučaj, udali Tetidu za smrtnika Peleja, kralja Mirmidonaca. Iz tog braka se rodio Ahil, junak, koji nije nadmašio samo svog oca, već i sve ljude koji pominje Grčka mitologija.

 

„Srdžbu mi, boginjo, pevaj Ahileja Peleju sina.
Zlosrećni, štono Ahajce u hiljade uvali jada…“

 

Prvi stihovi Homerove Ilijade govore o Ahilovoj prekoj naravi. Zbog sukoba sa Agamemnonom, glavnim komadantom Grka u Trojanskom ratu, on napušta borbu, što neprijatelj koristi. Bez svog najvećeg junaka, Grci ne uspevaju da se suprotstave Trojancima, na čelu sa princom Hektorom.

Nasuprot Ahilu, najveći trojanski junak, Hektor, je oličenje viteštva.

U borbu iz koje se uvređeni Ahil povukao, uleće Patrokolo, obučen u Ahilov oklop. Ubeđen da deli megdan sa Ahilom, Hektor ubija Patrokola.  Ogorčen zbog smrti svog najdražeg prijatelja, Ahil ponovo uzima oružje u ruke i preokreće tok rata.

A H I L 2319

Neizmerno prijateljstvo Ahila i Patrokola se kroz vekove različito tumačilo. Sam Homer nigde konkretno ne navodi da su njih dvojica ljubavnici, ali se u Antičkoj Grčkoj i kasnije u Starom Rimu, njihov odnos skoro uvek prikazivao kao seksualni. Srednjevekovni pisci, pod jakim uticajem hrišćankog učenja, odbacuju ideju o najvećem antičkom heroju kao homoseksualcu.

Bez obzira da li su njih dvojica bili samo veliki prijatelji, ili nešto više, Ahil u svom besu juri Hektora da bi se osvetio.

Usledio je epski dvoboj dvojice najboljih ratnika Ilijade – Ahila i Hektora!

Pošto je ubio trojanskog princa, pokazuje svoju bezobzirnost – vezuje Hektorovo telo za kočiju i danima vuče oko bojnog polja. U antičkom svetu skrnavljenje mrtvog tela je teže padalo porodici ubijenog od njegove same smrti, jer se verovalo da će pokojnik i na onom svetu biti unakažen.

A H I L 2319

Potom je trojanski kralj Prijam, u jednoj od najdirljivijih scena Homerove Ilijade u suzama molio ubicu svog sina da mu vrati Hektorovo telo, da bi ga propisno sahranio. Čak je i surovi Ahil popustio i pokazao sažaljenje za svog neprijatelja.

Osim po svojoj brutalnosti, Ahil je danas najpoznatiji po svojoj neranjivosti. Ta njegova osobina se nigde ne pominje u Ilijadi, naprotiv, Homer nam govori na jednom mestu kako su Trojanci ranili Ahila. Sigurno je ta priča „dopisana“ u nekoj drami posle sastavljanja Ilijade. Po tom mitu, Ahilova majka, Tetida je svog sina još kao bebu zaronila u Stiks, reku podzemnog sveta koju prelaze umrli da bi otišli u Had. Nesrećna jer se udala za smrtnika, želela je da njen sin bude besmrtan ali, pošto ga je držala za petu dok ga je potapala, Ahil je jedino mogao biti ranjen u taj deo tela.

Kako se Ilijada završava Hektorovim pogrebom, druge priče govore o Ahilovoj smrti. Najpoznatija je ona u kojoj Hektorov brat, princ Paris otrovnom strelom, uz pomoć boga Apolona, pogađa Ahila u petu. Paris se uglavnom, za razliku od svog brata, opisuje kao kukavica, pa se i ovo ubistvo smatra mučkim.

Ahil tako ostaje najveći heroj Grčke mitologije, jer nije izgubio nijedan megdan i niko mu nije bio ni približno ravan protivnik, čak ni veliki Hektor.

Danas izraz „Ahilova peta“ označava nečiju slabost, a nadam se da ste naučili da to nije zbog njegovih ravnih tabana.

Vladimir Rajčić
Latest posts by Vladimir Rajčić (see all)
0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments