Svaki grad u Evropi, čak i oni najuređeniji i najveći imaju buvljak. Imala sam sreće da nabasam na njih u Londonu, Beču, Atini…

Na buvljak u pomenutim gradovima ljudi odlaze u potrazi za zanimljivim stvarima, antikvitetima, jeftinim stvarima koje mogu da upotrebe za kuću, da ih malo uglancaju, prefarbaju, srede.

Čak i poznati glumci svetskog nivoa vole da zabasaju na buvlje pijace.

Imamo i mi buvljak.

I to je super. I sad sledi ono: Ali! Da li zaista buvljak mora da bude smešten na poljani koja je blatnjava kada je vreme vlažno, a prašnjava kada je toplo.

Gaca se po kaljuzi, a prodavci se snalaze kako znaju i umeju. Naravno, naplaćuje im se pijačnina i uopšte nije važno koliko ona iznosi. Ako nešto naplaćuješ, valjda to treba malo i da dovedeš u red.

Pola Požarevca odlazi na buvljak.

To nije sramota, svako može pronaći nešto za sebe, a ako i ne nađe, možda će samo gledati. A mora li, sugrađani dragi i dragi predstavnici vlasti da izgleda onako, kao scena posle nuklearnog rata?

Zar je zaista toliki trošak makar udariti asfaltnu presvlaku. Pa sramota je, zaista!

Prodavci na buvljaku su ljudi, setite se, oni se bore da zarade neki dinar, a ne sede tamo iz hira. Zar ne može da se postavi ljudska ograda i pristojna česma.

Jeste da se nešto malo uredilo, tačno je, izbačena je gomila otpada koja je napunila polusrušenu građevinu sred buvljaka, uklonjen crep koji ja pao sa one druge i samo srećom nije nikoga povredio.

Ali, to nije dovoljno. Prašina, đubre, štroka, blato, bare, kao da je buvljak đubrište.

U Beču subotom, kada prodavci odu, dolaze komunalci i za sat vremena nema ni trunke, ni papirića na uredno asfaltiranom prostoru predviđenom za buvljak.

I sad će neko reći: Beč je to. Upravo tako. No, nije ni taj Beč uložio milione u tezge, suncobrane i šta ti ja znam, samo je obezbedio da je čisto i primereno ljudima.

Tu sam kupila kamenu brojanicu koja za mene ima neprocenjivu vrednost, koju čuvam i dan danas, a bilo je to pre 25 godina.

Danas, u 21. veku, u našem gradu buvljak je kaljuga i sramota, ne onih koji na njemu prodaju i kupuju, već onih koji su to mesto odredili za prodaju, a ne čine ništa da mu udahnu bar mrvu dostojanstva.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments