Aktuelna epidemiološka situacija gripa i oboljenja slična gripu na teritoriji Braničevskog i Podunavskog okruga
– 43. izveštajna nedelja u sezoni 2019/2020.g.

Kao i prethodnih godina, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, a u okviru Zavoda za javno zdravlje Požarevac, obavlja redovni epidemiološki nadzor nad gripom u sezoni 2019/2020. godine.

Epidemiološki nadzor nad gripom sprovodi se od 40. izveštajne nedelje tekuće godine kako bi se omogućilo praćenje epidemioloških, kliničkih i virusoloških karakteristika oboljenja i traje do 39. nedelje sledeće godine.

Iz populacionog nadzora nad oboljenjima sličnim gripu, nedeljni izveštaj se bazira na podacima dobijenih iz zdravstvenih ustanova sa teritorije Braničevskog i Podunavskog upravnog okruga.

U Braničevskom okrugu beleži se blagi porast broja obolelih u odnosu na prethodnu nedelju. Najveći broj obolelih beleži se u uzrasnoj grupi od 30-64 godina – 74 obolele osobe.

U Podunavskom okrugu u toku izveštajne nedelje ne beleži se značajan porast broja obolelih od gripa i oboljenja slična gripu.

Epidemiološka situacija, što se tiče gripa, uobičajna je za ovo doba godine.

Kao što smo i do sada napominjali, najefikasnija mera prevencije gripa je vakcina i preporučuje se svim osobama koje su u povećanom riziku od razvoja komplikacija da se što pre vakcinišu, pri čemu se zaštita stvara za 2-3 nedenje od dobijanja vakcine.

Vakcina se može primiti u bilo koje vreme u toku trajanja sezone gripa, čak i kada je virus počeo da se širi u okruženju.

Autor:ZZJZ Požarevac

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments