U domaćinstvima aluminijumska folija često služi za pakovanje hrane, a mnogi je koriste i prilikom pečenja.
Neki naučnici tvrde da je aluminijumska folija štetnija nego što se to do sada verovalo, jer je mešanje aluminijuma sa hranom tokom pečenja veće od dozvoljenog. Nije novost da materije, tečnosti i gasovi apsorbuju više kada su zagrijani nego kada su hladni, ali Gada Basioni, naučnica sa Univerziteta u Kairu, tvrdi da je ta količina veća od one koju dozvoljava Svetska zdravstvena organizacija.
Dozvoljen je unos 40 miligrama aluminijuma, dok porcija mesa pečenog u foliji može sadržavati i do 400 mg aluminijuma. Hrana koja sadrži paradajz sos i sok limuna najviše zadržava aluminijum.
Druga istraživanja su pokazala da veći unos aluminijuma predstavlja razlog za smanjen rast moždanih ćelija.
Istraživanje pokazuje da je aluminijum posebno štetan za ljude s oboljenjem kostiju. Naučnici širom svijeta pokušavaju pronaći vezu s visokim nivoom aluminijuma u mozgu pacijenata koji boluju od Alchajmerove bolesti. Povećan nivo aluminijuma imaju i osobe koje pate od osteoporoze i bolesti bubrega.
Ako se teorija egipatske naučnice pokaže kao isprava, ljudi će morati da pronađu druge načine za pakovanje hrane. Postoje mnogi materijali za zamotavanje koji sadrže aluminijum u sebi, ali njegovo miješanje s hranom sprečavaju drugi metali.

Ako ste do sada aluminijumskom folijom samo uvijali ostatke hrane i koristili je isključivo u poslovima u kuhinji, niste iskoristili sav njen potencijal. Naime, aluminijumsku foliju možete iskoristiti i u druge, neobične svrhe koje će vas oduševiti!

U nedostatku odgovarajuće opreme, rešetku za roštilj ćete lako očistiti pomoću aluminijumske folije.

Garderobu ćete efikasnije i brže ispeglati ako ispod navlake na dasku za peglanje stavite aluminijumsku foliju, koja će reflektovati toplotu. Tako ćete brže ispeglati obe strane garderobe.

Ako ne možete da nađete odgovarajuće baterije za razne aparate, jednostavno stavite parče alu-folije i stavite bateriju koja vam je pri ruci.

Glomazan nameštaj ćete lakše pomeriti ako nožice obložite aluminijumskom folijom.

Pomoću aluminijumske folije možete i očistiti i srebrni nakit:

Sastojci
1 manja posuda
1 čaša hladne vode
1 supena kašika soli
komad aluminijske folije

Priprema
Posudu obložiti alu folijom pa sipati vodu. Staviti so i promiješati. Uroniti nakit pa ostaviti 5 minuta. Isprati i prosušiti.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments