U sredu 24. aprila 2019. godine, gost Narodne biblioteke „Đura Jakšić“ u Petrovcu na Mlavi bio je Arno Gujon, francuski humanista, osnivač i direktor francuske nevladine organizacije „Solidarnost za Kosovo“. Organizacija „Solidarnost za Kosovo” od osnivanja je dopremila pomoć u više od 30 konvoja u vrednosti većoj od milion i po evra, organizovala 12 projekata, sarađuje sa Eparhijom raško-prizrenskom i ima tridesetak volontera. Pomoć ovoj organizaciji u Francuskoj pruža 8.000 donatora.

Arno Gujon gost NB „Đura Jakšić“ u Petrovcu na Mlavi 18029
Foto: Opština Petrovac na Mlavi

Arno Gujon je rođen u Francuskoj 1985. godine. 2015. godine dobio je srpsko državljanstvo, dobitnik je Zlatne medalje za izuzetne zasluge u oblasti humanitarnog rada, nosilac je Ordena Svetog Save prvog stepena, Ordena Svetog Vladike Nikolaja, Povelje Viteza Svetosavskog pacifizma zbog humanitarnog rada na Kosovu i Metohiji.

Gujon je objavio knjigu „Svi moji putevi vode u Srbiju”, koju je ovom prilikom predstavio našoj publici. U knjizi objašnjava razloge osnivanja humanitarne organizacije „Solidarnost za Kosovo” i angažovanja oko pomoći Srbima u enklavama na Kosovu.

Arno Gujon gost NB „Đura Jakšić“ u Petrovcu na Mlavi 18029
Foto: Opština Petrovac na Mlavi

Veče su, numerama na francuskom i srpskom jeziku, ulepšali Kristina Modrlanović, Sara Ristić i Aleksa Frajt, učenici drugog razreda Muzičke škole „Božidar Trudić“, odeljenje u Petrovcu na Mlavi, smer solo-pevanja u klasi profesorke Marijane Radosavljević, pod klavirskom pratnjom profesorke Aleksandre Dačić.

U razgovoru sa predstavnicima opštinskog rukovodstva, Arno Gujon je najavio nastavak saradnje kao i obilazak naše opštine. Tom prilikom, prigodne poklone A. Gujonu uručili su zamenik predsednika opštine Goran Ristić i direktorka biblioteke Jadranka Grbinović.

Arno Gujon gost NB „Đura Jakšić“ u Petrovcu na Mlavi 18029
Foto: Opština Petrovac na Mlavi

„Budućnost zavisi od nas, ona zavisi od nas samih, od naših malih koraka koje činimo svaki dan“ poručio je Gujon u prepunoj čitaonici Narodne biblioteke „Đura Jakšić“.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments