Austrijska vlada je objavila preporuku da se ne putuje u Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Albaniju.

Pres konferencija još nije održana, ali je boja tih zemalja na karti objavljenoj na stranici Ministarstva spoljnih poslova već promenjena sa narandžaste (visoki rizik) u crvenu, što znači uzdržavanje od putovanja u te zemlje.

Time je preskočena jedna kategorija – preporuka parcijalnog izbegavanja nekih delova tih zemalja – i odmah data najteža ocena epidemijske situacije na Zapadnom Balkanu.

Nije reč o zabrani, već o preporuci da se tamo ne putuje. To znači da oni koji se u budućnosti budu vraćali iz tih zemalja, mogu računati na otežanu proceduru kod ulaska u Austriju.

Do ove odluke dolazi zbog rastućeh broja novih infekcija u čitavom regionu, u Srbiji samo juče 274 u jednom danu. Kako je vreme godišnjih odmora, vlada očekuje da će na desetine hiljada onih koji ili rade u Austriji, ili su poreklom iz regiona, otputovati na odmor u zemlje porekla i tako dodatno zakomplikovati situaciju.

Potencijalni broj ljudi iz Austrije koji provode odmor u zemljama Zapadnog Balkana je veliki.

U Austriji takođe raste broj novoinficiranih, iako manje dramatično. Trend nije dobar: sredinom meseca je broj aktuelno obolelih bio oko 300, sada je duplo veći.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments