Baka Stojanka svoju penziju pošteno zaradila, rmbačeći kao čistačica i „devojka za sve“ u jednom požarevačkom preduzeću.Svoj mesečni penzionerski prihod zove Zvončica.

BAKA STOJANKA I ZVONČICA 25634

Pitam ja, zašto Zvončica, baka Stojanka, a ona kaže, pa zato što je tako krhka i sitna, malecka i tanka, pojavi se, bljesne na kratko, kao svitac, zazvoni mi umiljato i čas posla nestane.

He, he, duhovita baka. Kupuje po sto grama zidarske salame, kaže: za mačku. Živi u trošnom kućerku, tamo iza, krov počinje da popušta, obećali su i da će kanalizacija uskoro, a asfalt je stigao do glavne ulice i ima samo stotinak metara blata do nje. A od nje do ljutog centra petstotinak metara.

Iza kućice baštica, sadi papriku, paradajz, luk, krompir, dosta lekovitog bilja, ima mali kokošinjac, sa pet koka nosilja.

BAKA STOJANKA I ZVONČICA 25634

Kada joj Zvončica zazvoni na bankovni račun, ona preko cipela stavi kese, prepešači blato, ako je suvo vreme samo obriše prašinu kad iziđe na asfalt i pravac banka.

Spakuje penzijicu u maleni novčanik i krene da se oduži državi što joj daje struju, vodu, vazduh, nebo nad glavom. Kad poplaća račune za svoj kućerak, kupi salamu za mačku, hleb, mleko i još štošta luksuzne robe, sedne malo u park i divi se zdanju.

To je ono prelepo iz vremena Obrenovića.

Baš je lepo, stvarno je lepo. I u njemu lepi ljudi koji lepo rade za lep život naš. Lepo i zarađuju.

Neka, neka, svako prema zasluzi. Ipak je ovo 21. vek, pomisli baka Stojanka, a na povratku kući sabira i oduzima, nikako ne shvatajući da od Zvončice neće ostati ništa za lekove koji su joj neophodni.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments