Poštovani čitaoci,

privodimo kraju našu ideju da svi nekadašnji predsednici opštine ili gradonačelnici Požarevca pošalju iskrenu poruku novom gradonačelniku Saši Pavloviću. Nadamo se da smo, bar na trenutak, uspeli da spojimo prošlost i sadašnjost. Ukoliko želite, sve prethodne intervjue možete pročitati OVDE .

Poslednji u nizu jeste prethodnik gradonačelnika Pavlovića na toj funkciji – gospodin Bane Spasović. Na dužnost gradonačelnika Požarevca stupio je u maju 2016. godine i tada je imao 48 godina. Vršio je funkciju gradonačelnika do 17. avgusta 2020.godine.

Poruku gospodina Baneta Spasovića gradonačelniku Saši Pavloviću prenosimo u celosti:

„Nezahvalno je deliti savete, pošto nema čarobne formule ili univerzalnog ključa za rešavanje problema ni u jednom segmentu društvenog i privrednog života a posebno kada je u pitanju planiranje, razvoj ili funkcionisanje grada, posebno što se saveti daju na osnovu empirijskih saznanja, političkog i ekonomskog okruženja, ili aktuelnih trenutaka u kojima je prethodni gradonačelnik radio.
Postoji mnoštvo problema sa kojima je suočen naš grad, i gradonačelnik Saša Pavlović je vrlo dobro upoznat s njima. Sašu Pavlovića za gradonačelnika su preporučile prethodne funkcije koje je uspešno obavljao, stoga ne ostavlja nikakav trag sumnje, šta više, siguran sam da će i sadašnju funkciju obavljati uspešno a na zadovoljstvo svih građana.
Pred njim je nimalo lak zadatak, a to je da nastavi širenje komunalne infrastrukture grada (pod tim se podrazumeva i Gradska opština Kostolac, kao i seoska područja) u više pravaca ili na više polja, pre svega mislim na podzmenu infrastrukturu (voda, kanalizacija i toplifikacija), nastavak na izgradnji putnih saobraćajnica i rešavanje problema komunalnog otpada (završava se reciklažni i pretovarni centar za otpad), postrojenja za preradu pijaće vode, kao i završetak i realizaciju ostalih kapitalnih projekata, formiranje industrijske zone i održavanje statusa grada sa najpovoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi, odnosno recertifikacija BFC CEE po čemu će grad biti prepoznat od strane investitora. Naravno, treba nastaviti sa velikim i kapitalnim ulaganjima u prosvetu,  kulturu, sport, poljoprivredu….
Gradonačelnik u svom fokusu treba zadržati kapitalne investicije kao i da delegira ostale poslove svom timu. Mi često zaboravljamo da izvršnu vlast čini tim koji se sastoji od gradskog veća, uprave Grada i direktora javnih preduzeća, odnosno javnog sektora u nadležnosti lokalne samouprave, kao i svih zaposlenih u javnom sektoru.
Gradonačelnik mi neće zameriti da budem i malo ličan, imajući u vidu dugogodišnju našu saradnju i prijateljstvo, da najbolji savet u ovom slučaju može dati jedan od navećih američkih predsednika Teodor Ruzvelt:„Ne obaziri se na mišljenje drugih ljudi, sve dok si u duši siguran da je ono što činiš ispravno”, a u prilog ovom citatu ide i ekspoze gradonačelnika prilikom izbora na ovu funkciju. Znam koliko je sadašnji gradonačelnik i pre obavljanja sadašnje funkcije, bio posvećen poslu i našem gradu , zato je važno da on i njegov tim pruže sve najbolje od sebe, i rezultat sigurno neće izostati, kao i da što više bude u kontaktu i na usluzi sugrađanima. S druge strane, pozivam građane da imaju razumevanje za rad gradonačelnika i njegovu posvećenost, pošto je njegov posao da se stara o opštoj dobrobiti svih građana i da razmišlja i radi u interesu cele naše lokalne zajednice. Viziju razvoja grada treba da podrže svi građani bez obzira na politička opredeljenja, pošto je to u interesu svakog pojedinca.
Kritika je sastavni deo svakog posla a posebno ljudi na javnim položajima, i treba odvojiti stručnu kritiku, koja je često zapravo znak priznanja za rad, za razliku od kritičkih tonova radi same kritike, običnog pogovaranja i zlonamernih strelica bez ikakvog osnova, a najbolju definiciju zlonamernosti i neosnovanih kritika, dao je jedan veliki filozof Šopenhauer pa ću ovu svoju „reč” završiti njegovim citatom : „Neznalice stalno uživaju u greškama i propustima velikana”.
Saša, želim ti da ovu utakmicu odigraš sa puno entuzijazma, volje i energije i rezultat, u to sam ubeđen, sigurno neće izostati na zadovoljstvo svih nas.“

 

5 1 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments