Pita klinac drugara na jednom od požarevačkih igrališta koje je u funkciji: Koju super moć bi voleo da imaš? Ovaj, k’o iz topa: kao X men. Ja prolazim, idem dalje svojim putem, odnosno poprištem radova za lepši izgled grada, preskačem ploče, obilazim razbacane drvene palete, pazim da ne upadnem u neku rupu i mislim u sebi: Šta li je, ko li je taj X men? Čim stignem kući pravo na gugl, aha, vidi, vidi – veoma snažan, neki noževi ugrađeni u ruke, neuništiv, rane mu zarastaju odmah, živi večno… Au! Nije loše biti X men. Posebno u Srbiji.

Besmrtnost kao pitanje života i smrti, ili: šta obući za doček budućnosti? X-MEN VS BAŠ ČELIK 25019

 

Što bi bilo dobro da imaš super moć da, recimo, podigneš svoj auto i preneseš ga preko ulice koja je blokirana za saobraćaj nekoliko meseci i od vožnje tu nema ni „ž“. Prenosiš automobile, ljude, robu i skraćuješ im putanju za onoliko koliko bi morali da obilaze. Vidi, možeš ti to i da napalaćuješ, jer, podrazumeva se, za super heroja nema radnog mesta, a i zašto bi? On može sve. Verovatno može i da ne jede. Znači, privatni biznis, ali onda idu porezi, takse, što znači opet radi za DŽ. Ništa posao, ništa biznis. Samo superheroj. On valjda može i da živi bilo gde, da visi s grane, da spava na vrhu mosta, ili pod vodom, što znači da ne mora da plaća račune, što bi rek’o lik iz „Kengura“: „Ja, brate, nemam prihode, al’ nemam ni rashode“. Ne mora da se presvlači, ima taj svoj super kostim koji se samoodržava, ne mora da se tušira, pere zube, noge, jer mu je telo baždareno na higijesnki standard i nikada ne ide u crveno, a samim tim ni njegov bojler, mašina za veš i račun za struju.

Besmrtnost kao pitanje života i smrti, ili: šta obući za doček budućnosti? X-MEN VS BAŠ ČELIK 25019

Superheroj se ne bi nervirao kada majstori ostave za sobom brda peska, cigle, šut, daske i razne lomove nasred puta kojim ti prolaziš svakodnevno, nego bi to samo lagano preleteo i otišao negde gde se lepše diše, da vežba superherojstvo. Možda bi prošetao svog psa na Čačalici, ali da, sad se setih, ne može, na Čačalici je zabranjeno uvođenje pasa.

Besmrtnost kao pitanje života i smrti, ili: šta obući za doček budućnosti? X-MEN VS BAŠ ČELIK 25019

 

A nama bi svima najviše odgovarala super moć brzog zarastanja rana i drugih trauma, fizičkih i psihičkih. Recimo, kada te neki od šalterskih službenika išiba pogledom, a onda verbalno dotuče kao maljem u glavu i na kraju pošalje da optrčiš četr’es krugova po gradu zbog papira koji fale, pa dobiješ upale zglobova i istegnuća mišića, ti samo otreseš malo ručice, mrdneš glavom i opet kao nov! Milina. Baš Čelik. Eto taj superheroj iz naše narodne bajke mogao bi nam svima biti uzor. I ovaj naš, Baš Čelik (može i Petar Čelik) i onaj belosvetski X-men imaju to nešto što bi mladi nazvali „vajb“, da ne fermaju živu silu, a i može im se. Jer ruku na srce, kad si besmrtan, ili bar dovoljno dugovečan da doživiš bar još čet’r-pet promena sistema, vlasti, eventualno i imena države, dočekaćeš i da vidiš tu budućnosti u kojoj automobili lete, a ljudi se teleportuju na vagi sa merenje. Samo se postavlja pitanje da li ti želiš da budeš besmrtan. Penzioner jedva dočeka živ i penziju, a kamoli tu super daleku budućnost u kojoj neće ni biti penzija, nego samo raskoš, briga o starima, humanost, nežnost… i da li bilo koja superherojska moć može da te toliko očeliči da poželiš da ovde dočekuješ narednih 500 godina, ili ne daj bože još više? Istorijska iznenađenja znaju da budu baš nezgodna.

Autor: Lela Likar

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments