U okviru promotivne kampanje „Automobil parkiraj, okolinu sačuvaj“, danas su na novom kružnom toku u Ulici Moše Pijade postavljeni držači za bicikle.

Udruženje parkirališta Srbije, uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine i Privredne komore Srbije, realizovalo je manifestaciju u Požarevcu, kako bi ukazali na fatalne posledice uticaja saobraćaja na životnu sredinu i neophodnosti razvoja eko mobilnosti.

Tim povodom direktorka JKP Parking sevirvis Požarevac, Marija Papović izjavila je da je promocija kampanje  najava budućih aktivnosti Parking servisa u promovisanju alternativnih vidova saobraćaja.

„Parking servis planira da po ugledu na druge veće gradove u Srbiji pokrene projekat Rent a bike u saradnji sa gradskom upravom Grada Požarevca koja je predvideka izgradnju više kilometara biciklističkih staza u pravcu Ljubičeva i Zabel. Osim toga, zahvaljujemo se JKP Parking servis Beograd i direktoru Andriji Čupkoviću na donaciji i pruženoj podrši.“ – istakla je Papović.

Foto: T. Bogosavljević

Predsednik UO Udruženja parkirališta Srbije, Radenko Vuković, ukazao je i na druge vidove saibračaja koji doprinose zaštiti životne sredine, ali i na ulogu parkirališta u održivom razvoju gradova.

„Udruženje parkirališta Srbije kao organizator kampanje želi da promoviše i podstakne prelazak na održive vidove saobraćaja, kao što su javni prevoz, pešačenja i eliktrični automobil, koji su energetski efikasniji, manje zagađuju životnu sredinu i utiču na mobilnost i kvalitet života u gradovima. Parkiranje kao stacionirani saobračaj, zajedno sa dinamičkim saobraćajem, daje saobraćajnu sliku jednog grada. U tom smislu, dobro upravljanje parkiranjem znači dobro upravljanje saobračajem i svakako donosi ekološke i ekonomske koristi.“ – rekao je Vuković.

Predsednika saveta za bezbednost saobraćaja, Dragana Stanojevića, istakao je da je predloženo da se izgrade biciklističke staze prema Ljubičevu, Kostolcu i Zabeli.

Kampanja „Automobil parkiraj, okolinu sačuvaj“ utiče na poboljšanje mobilnosti saobraćaja, očuvanje životne sredine, unapređenje saradnje između nadležnog ministarstva, lokalnih samouprava i preduzeća koja se bave saobraćajem, dok se organizovanjem parkiranja afirmiše društveno odgovorno ponašanje.

0 0 vote
Article Rating
Tagged
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments