Koliko će kamera za merenje brzine biti postavljeno na autoputu Beograd-Niš i kako će se meriti brzina automobila koje kamere „usnime“? Na ovo i druga pitanja u vezi sa novinama na autoputevima u Srbiji odgovara Zoran Drobnjak, V.D. direktora „Puteva Srbije“.

Kako pišu mediji, ubuduće neće biti milosti za bahate vozače na našim putevima.

Koje nas sve novine očekuju na autoputevima u Srbiji, koliko će kamera biti postavljeno duž najvažnijih saobraćajnica i koliko se prijava za prekoračenje brzine dnevno prosledi saobraćajnoj policiji? Odgovore na ova i druga pitanja potražili smo od Zorana Drobnjaka koji je bio gost Jutarnjeg programa TV Prve.

Na autoputevima u Srbiji već se meri prosečna brzina, ali Putevi Srbije sada planiraju i postavljanje 56 kamera na autoputu od Beograda do Niša. Zašto?

– Isključivo radi bezbednosti saobraćaja. Postavljamo po 14 portala od Beograda do Niša – sa jedne i sa druge strane – to je otprilike po jedan na svakih 15 km. Kamere će snimati brzine do 250 km/h, imaju po dve kamere na tim portalima, da snimaju u jednom i u drugom pravcu – kaže Drobnjak.

Kako to funkcioniše? U inostranstvu vas te kamere fotografišu, stigne vam na kućnu adresu u bilo kojoj državi. Kako će ovde funckionisati? Spekulisalo se o tome da se to odmah šalje direktno na naplatnu rampu. Da li snimak stiže na kućnu adresu?

– Kamere snimaju vreme, kad je auto prošao na jednom, a kad na drugom portalu. Softver računa prosečnu brzinu na osnovu vremena i to se ubacuje u centralni softver, odakle se šalje policiji i policija onda sankcioniše. Mi njima to pošaljemo, a oni na adresu – dodaje on.

To znači da nije više u pitanju prosečna brzina od rampe do rampe?

– Sad se meri na kraćoj deonici. To smo uveli zbog toga da vozač ne može da svrati na pumpu (i tako ‘smanji’ prosečnu izmerenu brzinu) – kaže direktor „Puteva Srbije“.

Kad se te kamere postavljaju?

– Vrlo brzo. Imamo javnu nabavku… Biće u martu, aprilu mesecu – završio je.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments