Pre ili nakon svake vožnje trebalo bi da pažljivo dezinfikujete sve one delove unutrašnjosti vozila koji su došli u kontakt sa osobama ili stvarima iz spoljašnje sredine. Preporuka je da se dezinfekcija vrši sredstvima na bazi izopropil alkohola uz pomoć mikrofiber krpe.

Upotreba klima uređaja u vozilima – rizična ili ne?

Ne postoje jasni naučni dokazi da se virus COVID-19 može širiti preko sistema za ventilaciju i klimatizaciju. Kao što je već poznato, ovaj virus se prenosi kapljičnim putem i u vazduhu može provesti samo kratak vremenski period pre nego što padne na pod ili druge površine.

Međutim, treba imati u vidu da svako strujanje vazduha, poput onog koji nastaje radom klima uređaja, može uzrokovati da se kapljice koje sadrže čestice virusa prenesu na veću razdaljinu. Prema istraživanjima Kineske medicinske asocijacije utvrđeno je da se u zatvorenim vozilima sa uključenim klima uređajem podešenim na izduvavanje ovaj virus može preneti i na razdajinu od 4,5 m.
Shodno tome, preporuka je da umesto upotrebe klima uređaja u voziima, vozila redovno provetravate ili prozore držite konstantno otvorenim, ukoliko spoljašnji uslovi to dozvoljavaju.

Izvor: www.zdravlje.org

 

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments