Bi-Bi-Si je danas predstavio nova pooštrena pravila nepristrasnosti svojih zaposlenih na društvenim mrežama, nastojeći da vrati kredibilitet doveden u pitanje javnim komentarima nekih njegovih novinara.

Zaposlenima i saradnicima tog moćnog britanskog javnog servisa preti otkaz ako budu „teško” kršili te preporuke, najavio je Bi-Bi-Si.

Bi-Bi-Si je redovno na meti optužbi za pristrasnost, i sa levice i sa desnice, posebno u kontekstu Bregzita, izglasanog referendumom 2016. godine, a koji je na snazi od 31. januara.

„Nepristrasnost je osnova na kojoj pravimo relevantne, uverljive i najsavremenije reportaže”, napisao je u poruci zaposlenima novi generalni direktor Tim Dejvi i dodao da će ;nove preporuke pomoći da se nastavi sa tim i da se ojača poverenje javnosti.

Jedna od zvezda, bivši profesionalni fudbaler Gari Lineker koji je najviše plaćeni voditelj Bi-Bi-Si-a, ne ustručava se da iznosi svoja politička mišljenja na Tviteru, posebno protiv Bregzita.

Gari Lineker i drugi zaposlenici Bi-Bi-Si-a nedavno su podržali kampanju fudbalera Mančester junajteda Markusa Rašforda da vlada ;tokom pandemije nastavi da najugroženijoj deci obezbeđuje besplatne obroke izvan škole.

Prema izveštajima medija, izvršni direktor takođe namerava da ukine neke „levičarske” humorističke emisije koje konzervativci optužuju za pristrasnost u pitanjima kakvo je Bregzit, javlja AFP a prenosi Beta.