U biblioteci „Srboljub Mitić“ u Malom Crniću, čitalačkoj publici predstavljena je nova knjiga Svetlane Perišić „Život u oluji“ u izdanju IK „Čuvarnik“ – Požarevac.

Svetlana Perišić iz Smoljinca je pesnikinja, o kojoj se ne mora pisati i govoriti. Njeni stihovi je tako verno predstavljaju i slikaju život žene, koja živi za porodicu, Stig, plodne njive i poeziju. Zbirka poezije „Život u oluji“ je njena četvrta knjiga, kojom se ponosi ne samo ona, nego svi prisutni.

Nije iznenađenje, da se na jednoj ovakvoj promociji u publici nađe i prvi čovek opštine Malo Crniće, Mališa Antonijević, koji je pažljivo pratio program.

Biblioteka „Srboljub Mitić“ u Malom Crniću: SVETLANA PERIŠIĆ – „ŽIVOT U OLUJI“ 21614

Uz Svetlanu Perišić bili su članovi porodice, rođaci, prijatelji, komšije, pesnici…


Prisutne goste, pozdravila je direktorka biblioteke „Srboljub Mitić“, Danijela Božičković Radulović, koja je i recenzent knjige:

Biblioteka „Srboljub Mitić“ u Malom Crniću: SVETLANA PERIŠIĆ – „ŽIVOT U OLUJI“ 21614


„…Svetlana u svojoj Duši, kao u kovčežiću sa zlatnicima, čuva i neguje sve ono što za nju predstavlja dragocenost. Blago je na sigurnom, a ona postupa u skladu sa onim što zemlja i život zahtevaju od nje. Stalno u pokretu.

Dok radi, ruke su uposlene, a misao leti, širi krila, odlazi visoko, u nepoznate predele. A onda, Svetlana obriše znoj sa čela, nasmeje se sebi i životu i prihvati se za papir i olovku. Tad bujica stihova nezaustavljivo izlazi iz njene tople Duše. Reči, nežne i blage, reči lekovite, reči čovečne, reči koje su pune muzike, ritma, i tananih niti slojevitih i dubokih.

Čitajući ili slušajući njene stihove, ne možeš a da ne pomisliš- ona je rođeni pesnik, to je njen smisao postojanja na ovoj planeti. Da, ali ona je i supruga i majka i baka. I prijatelj. Žena. I čovek. U svemu časna i iskrena. U tome je njena veličina…“,

rekla je Danijela Božičković Radulović.


O poeziji i poetskom radu Svetlane Perišić, govorila je i Ana Dudaš, poznata književnica iz Malog Crnića:

Biblioteka „Srboljub Mitić“ u Malom Crniću: SVETLANA PERIŠIĆ – „ŽIVOT U OLUJI“ 21614


„…Ljubav je ta potka sa kojom ona učvršćuje i razmnožava jedinstvo ljudi, koju ona širi u svom najdubljem sjaju. Širi u visine nebne, da bi temelji trajanja bili čvršći, manje ranjivi da se ne stope sa prolaznošću. Da iznikle lepote traju u ljudskim dušama, zarad što pravednijeg i što bogougodnijeg ljudskog trajanja, jer poetesa Svetlena nikad ne dozvoljava sebi da izneveri optimistički senzibilitet, ma kakve je oluje vitlale…“, rekla je Ana Dudaš.


Prisutnima se obratio i Siniša Ristić, književnik iz Požarevca, recenzent i izdavač knjige „Život u oluji“ Svetlane Perišić.

Biblioteka „Srboljub Mitić“ u Malom Crniću: SVETLANA PERIŠIĆ – „ŽIVOT U OLUJI“ 21614


„…Koa, japanski pisac dobio je Nobelovu nagradu. Odmah po saznanju poslao je sestru i ženu na groblje da jave i mrtvima a ne samo živima da je upravo on dobitnik najprestižnijeg svetskog književnog priznanja na svetu.

Evo u prilici smo da nešto slično čini i stiška poetesa Svetlana Perišić uz ogradu da ona javlja samo živima da je objavila svoju četvrtu knjigu „Život u oluji“.

Pored već najveće pesnikinje sa sela i o selu Milene Jovović iz Dobrače u okolini Kragujevca i Svetlana Perišić iz prelepog srbijanskog stiškog vilajeta ceo svoj život bez ostatka posvetila je sa iskonskom punoćom duše i srca poeziji,lepoti uma i duha. Ona je rođeni pesnik i uz tu odrednicu nema više ni reč da se doda.

Njeni poetski darovi nisu samo u najlepšem smislu rustikalni, zavičajno sveži. Pitorskni, stihovi zaokruženih vizija nego i više od toga molitva duše za sve ljude, Jer, jedino pesmom može se izbeći prolaznost svih dobara, mladosti i života.

Svako ko je čitao ili će čitati stihove Svetlane Perišić imaće udruženo osećanje, lepog, korisnog i plemenitog i uvek će biti na božanskom izvoru rajske prijatnosti…“,

rekao je Siniša Ristić.

Stihove iz zbirke pesama Svetlane Perišić, govorile su Danijela Božičković Radulović, Antileta Živković, kao i Mitrović Miroslav.

Biblioteka „Srboljub Mitić“ u Malom Crniću: SVETLANA PERIŠIĆ – „ŽIVOT U OLUJI“ 21614

Autor:Z.Stojanović Foto: Biblioteka„Srboljub Mitić“ Malo Crniće

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments