Tim naučnika (istraživača) sa MIT Univerziteta napravili važan proboj u potrazi za stvaranjem biljaka koje svetle u mraku. Ove njihove svetleće biljke su nazvali  „Plant Nanobionics“….

Inženjeri i naučnici sa MIT su ugradili nanočestice u lišće biljke koja je uzrokovalo da biljke „biljke koje svetle“ odnosno biljke su davale prigušeno svetlo neprekidno tri i po sata!

Njihov je sledeći cilj je kako oni kažu stvoriti biljke koje će dovoljno da svetle da bi mogle na primer da osvetljavaju na primer radni prostor ili deo kuće. Krajnji cilj tim naučnika sa MIT Univerziteta je zamena mnogih funkcija koje trenutno obavljaju električni uređaji.

„Naša vizija je napraviti biljke koje će funkcionistati na primer kao stona svetiljka – svetiljka koju ne morate priključiti. Svetlost koju pokreće metabolizam same biljke“, izjavio je Michael Strano, profesor hemijskog inženjeringa na MIT Univerziteta i autor nedavno objavljenog istraživanja o nanobionici biljaka.

Prethodni napori istraživača bili su na primer primena biljaka koje mogu otkriti eksplozive i prijaviti informacije pametnom uređaju, kao i biljke koje mogu pratiti uslove suše. Ipak ovaj tim naučnika se opredelio za osvetljenje, koje čini oko 20 posto svetske potrošnje energije.

Sa ovim njihovim istraživanjem i inovacijom bioluminiscentne biljke znatno bi smanjile emisije CO2 u atmosferi planete zemlje kada bi se koristile.

Glavna komponenta svetlosnih biljaka MIT tima je luciferaza, klasa oksidativnih enzima koji daje svetleći efekat poput svitaca. Luciferase pretvara molekul nazvan luciferin u oksilciferin, čime se emituje svetlost.

Molekul nazvan koenzim A podržava proces odstranjivanjem nusprodukta koji može ometati luciferaznu aktivnost.

Tim MIT je pakovao ove komponente u odvojene nosače nanoćelija, napravljene od materijala koja od strane američke administracije za hranu i lekove klasifikovana kao „generalno shvaćena kao sigurna“. Ovi nosioci pomažu svaku komponentu da stigne u deo biljke, kao i da ih spreči postignu koncentraciju koje bi mogla da bude štetna biljkama.

Prvi napori rezultirali su biljkama koje su mogle da svetle do 45 minuta, ali naknadni pokušaji odnosno ekspirimenti su povećali vreme svetlenja na oko 3,5 sata.

Stručnjaci sa MIT Univerziteta koji su stvorili „svetleće biljke“ se nadaju će uspeti u bliskoj budućnosti da pretvore drveće – biljke u izvore svetlosti i da stvore svetleće biljke koje će sijati dokle god biljke budu organski žive.

Pogledajte video OVDE.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments