Protesti i skupovi kojima građani zahtevaju čist vazduh i zdravo i bezbedno okruženje održaće se istovremeno u preko 20 gradova širom Srbije, među kojima je i Požarevac.

Skup u Požarevcu je zakazan u 18 časova na Starom korzou, na kom će biti podela materijala, performans i razgovor sa građanima u znak protesta zbog kršenja propisa u pogledu mera zaštite kvaliteta vazduha, nedostupnosti rezultata merenja kvaliteta vazduha i nameravane spalionice opasnog otpada.

Građani zahtevaju konkretne mere koje će obezbediti zdravu životnu sredinu i sprečiti posledice dugotrajnog zagađenja i ignorisanja ovog problema.

Pozivu Građanskog fronta i inicijative Ne davimo Beograd odazvalo se preko 20 gradova u Srbiji, ali i gradovi iz regiona. Među pokretima koji su podržali ovaj skup je „Jasno i glasno“ iz Požarevca.

Organizatori skupa naglašavaju da prema podacima Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji tokom jedne godine preuranjeno umre više od 7.000 ljudi usled izloženosti zagađenjima iz vazduha, po čemu Srbija druga u Evropi.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments