VRAĆANjE poezije Desanke Maksimović u više razrede gimnazija naći će se na dnevnom redu redovne sednice Nacionalnog prosvetnog saveta, zakazane za 25. jul. Postoji, međutim, mogućnost da toga dođe i ranije, kazao je juče za „Novosti“ Radivoj Stojković, predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta.

Kako je, međutim, uopšte došlo do ovakve nerazumne odluke i ko je za to odgovoran – pitanja su na koja odgovora još nema, a traže ih pisci, profesori, institucije kulture, umetnička udruženja… Pogotovo što je odluka o „proterivanju“ Desanke iz programa za više razrede gimnazije već objavljena u „Prosvetnom glasniku“ od 2. juna, sa potpisom ministra Mladena Šarčevića, a članovi Nacionalnog prosvetnog saveta o ovim programima su se izjašnjavali i usaglasili još prošlog novembra! Pod velikim pritiskom javnosti, članovi ovog tela sada su „okrenuli ploču“, i to brzopotezno.

– Većina članova NPS se do danas izjasnila da poezija Desanke Maksimović treba da ostane u trećem i četvrtom razredu gimnazije – kaže Stojković, dodajući da poezija Desanke Maksimović, koja nam je u kolektivnom pamćenju ne sme da se dira. – Očekujemo naredne nedelje konsultacije i do tada članovi NPS moraju da se izjasne.

U saopštenju Udruženja književnika Srbije, upućenom na adrese vodećih nosilaca vlasti kao i javnosti, kaže se:

„Ne tražimo pomilovanje, već odgovornost onih koji su Desanku Maksimović proglasili ‘nižerazrednom’ u gimnazijama, budući da je ovo nezamisliv čin rušenja nacionalnog i istorijskog identiteta srpskog naroda upravo tamo gde on treba da se oblikuje – u školama.“

Velikani – Selenić, Kovačević, Isaković, Mihailović, Ćosić, Desanka, Raičković, Bećković, Pavić, Bulatović i Mihiz

Dobitnik Desankine nagrade, pesnik Miroslav Maksimović, ističe da u istoriji novije srpske književnosti ima nekoliko narodnih pesnika među kojima je bila i Desanka:

– Narod je tačno osećao zašto, od koga, za koga i kakvo ona traži pomilovanje (i to nema nikakve veze sa srednjim vekom). Zato nju ne možemo dizati ni unižavati čak ni kategorijama književne teorije, a kamoli kategorijama neke trenutne komisije. No, mene je začudilo ne da je Desanka izbačena iz školskog programa, nego da je tek sad izbačena: za naš nadobudni provincijalni duh, koji misli da je savremenost i modernost nešto što ti neko iz sveta dodeli, Desanka nije „in“, kao što ni srpska književnost nije „in“.

Još jedna dobitnica nagrade sa imenom pesnikinje, Ana Ristović, oštro reaguje:

– Neki anonimni članovi komisija, tačnije komesari, nejasnim i somnabulnim argumentima namerili su se da izbace jedinu pesnikinju čija knjiga je deo školske lektire. Da pomenemo i to da je uz Desanku jedina autorka čije delo se proučava u srednjoj školi Isidora Sekulić. Da li je ona sledeća? Kao dugogodišnja profesorka književnosti, sa sigurnošću mogu da tvrdim da srednjoškolci više razumeju i vole pesme Desanke Maksimović od nekih drugih pesama dvadesetog veka. Onima, koji tvrde da je Desankina poezija „vanvremena“ i da je bliža srednjem veku (?!), mogla bih poručiti samo da je „svevremena“, a da ovakvim odstrelom naših najznačajnijih pisaca iz školskog programa samo se iznova i iznova vraćamo u srednji vek. Ili iz njega nikada nismo ni izašli?

Oštro je reagovalo i Udruženje dramskih pisaca Srbije, dok u Srpskom PEN centru ističu da su sa zaprepašćenjem primili vest da su iz lektire za gimnazije uklonjeni knjiga pesama Desanke Maksimović „Tražim pomilovanje“ i roman Vladana Desnice „Proljeća Ivana Galeba“, i zahtevaju da Zavod za unapređivanje vaspitanja i obrazovanja, Nacionalni prosvetni savet i Ministarstvo prosvete povuku odluke koje su uznemirile kulturnu i ukupnu javnost.

– Ne postoji nijedan kulturni, saznajni, ni pedagoški razlog zbog koga decu i mlade treba štititi od poezije Desanke Maksimović, voljene i kanonizovane pesnikinje prevođene na više desetina svetskih jezika, kao ni od proze Vladana Desnice koja spada u vrhove moderne srpske književnosti – navodi se u saopštenju PEN centra. – Odgovorni za ove odluke ne treba da brinu da li će gimnazijalci razumeti Desanku Maksimović i Vladana Desnicu, ali treba svakako da znaju da njihove odluke kulturna javnost ne razume, niti će prihvatiti.

Više pročitajte na stranici Novosti

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments