Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić dočekala je danas na Aerodromu „Nikola Tesla“ avion sa medicinskom opremom, a let je organizovan uz finansijsku podršku Evropske unije.

Avion sa medicinskom pomoći svečano su dočekali i šef Delegacije EU za Srbiju Sem Fabrici i ministarka za evropske integracije u Vladi Srbije Jadranka Joksimović.

Brnabić je tom prilikom iskazala zahvalnost ambasadoru Fabriciju, Delegaciji EU u Srbiji, našim partnerima iz EU i zemljama članicama Unije koje su donirale novac ne samo za ovaj let, već i za najveći deo medicinske opreme koji je njime dopremljen.

Reč je, pre svega, o zaštitnim medicinskim maskama, beskontaktnim toplomerima, zaštitnim odelima, kao i o približno 200.000 medicinskih skafandera koje smo kupili sami iz budžeta Republike Srbije za zdravstvene radnike, precizirala je premijerka.

Brnabić dočekala let kojim je dopremljena medicinska oprema 34420

Prema njenim rečima, skafanderi će biti namenjeni i za zaposlene koji rade u gerontološkim centrima i ostalim ugroženim ustanovama, gde je neophodno da imaju potpunu zaštitnu opremu.

Brnabić je prenela zahvalnost ministarki Joksimović i njenom timu, koji neumorno rade na tome da sa Evropskom unijom organizujemo ovu neophodnu pomoć i podršku.

Takođe, zahvalnost se odnosi i na to što je dogovoreno da približno 93 miliona evra iz opredeljenih sredstava IPA sada bude preusmerno za hitnu medicinsku pomoć, kao i za približno 78 miliona evra za oporavak Srbije, što je suma bez one pomoći koja će dolaziti kao direktna podrška Zapadnom Balkanu, ukazala je predsednica Vlade.

Prema njenim rečima, partneri iz EU su, i pored toga što se same države članice suočavaju sa velikim izazovima u ovoj borbi, opredelili značajna sredstva i pomoć Srbiji.

Brnabić je navela da su danas stigli i trijažni kontejneri, koje je Evropska unija već dopremala u Srbiju i koji se nalaze ispred nekih naših zdravstvenih ustanova za trijažu pacijenata pozitivnih na koronavirus ili onih koji još čekaju testove.

U narednoj nedelji, kako je najavila, očekujemo dodatne trijažne kontejnere, kao i dodatnu podršku u vidu mašina za kiseonik i respiratora.

Stojimo zajedno sa Evropskom unijom i pred ovim izazovima, poručila je premijerka i podsetila na to da je ovo 11. od ukupno 15 aviona za koje transport plaća EU, pri čemu taj transport iz Kine košta između 400.000 i 500.000 evra, u zavisnosti od toga koliki su avioni i kojeg su tipa.

Ona je navela da je tokom jučerašnjeg dana uputila pismo komesaru za proširenje Oliveru Varheju sa molbom da uzme u razmatranje da EU, zajedno sa UN i UNDP, finansira i dodatne letove, s obzirom na to da očekujemo dopremanje opreme koju smo kupili svojim novcem.

Brnabić je istakla da je želela da simboličnim gestom dočeka ovog leta, koji je ne samo plaćen sredstvima Evropske unije, već je i najveći deo medicinske opreme finansiran od strane Unije, pokaže našu zahvalnost i partnerstvo, kao i to da Srbija stoji zajedno sa EU u ovim teškim trenucima.

Nadam se da ćemo uskoro moći da proglasimo pobedu. Za to je važna disciplina, da ostanemo solidarni i da se polako vraćamo našem uobičajenom životu i evropskim integracijama, zaključila je predsednica Vlade.

Brnabić dočekala let kojim je dopremljena medicinska oprema 34420

Fabrici je najavio da će u narednim danima u Srbiju stići još četiri aviona sa medicinskom opremom, čiji transport finansira Evropska unija, uz napomenu da se razmatra kako da Unija dodatno pomogne Srbiji u ublažavanju ekonomskih posledica izazvanih pandemijom koronavirusa.

EU je odgovorila na zahtev Srbije za pomoć u borbi protiv COVID-19 i pomogla u nabavci i isporuci materijala koji su neophodni bolnicama i lekarima, ukazao je on i dodao da se ta pomoć do sada ogledala u pokrivanju transportnih troškova za dopremanje medicinskog materijala i opreme koje je Srbija kupovala po celom svetu.

Međutim, avion koji je danas sleteo u Beograd sadrži i opremu koju je EU kupila i donirala Srbiji, objasnio je ambasador i precizirao da deo opreme čini i 800.000 maski koje će biti podeljene medicinskim radnicima.

Fabrici je ukazao na to da će biti ukupno 15 kargo letova sa materijalom i opremom, čiji transport plaća EU, i podsetio na to da je EU platila i nabavku 100 kontejnera za trijažu, od kojih je 15 već postavljeno ispred bolnica po čitavoj zemlji.

Reč je, kako je objasnio, o trijažnim kontejnerima koji se proizvode u Srbiji, a Unija obezbeđuje materijale.

Prema njegovim rečima, pomoć u medicinskoj opremi deo je šire saradnje između Srbije i EU, pri čemu se već razmatra kako da Unija interveniše i u cilju bržeg ekonomskog oporavka zemlje.

Fabrici je izrazio punu podršku svim naporima države, medicinske struke, policije i drugih koji moraju da donose teške odluke, i ujedno čestitao Vaskrs svim vernicima, uz poruku da je neophodno da budemo solidarni i ujedinjeni jer jedino tako možemo pobediti pandemiju koronavirusa.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments